Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Λογοθεραπεία ανάγκη ή μόδα;

28 Μαΐου 2017

Λογοθεραπεία ανάγκη ή μόδα;

Αρκετά παιδιά στις μέρες μας δεν μιλούν απόλυτα καθαρά σωστά και χρειάζεται να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα λογοθεραπείας για να μπορέσουν να καθαρίσουν την άρθρώση τους.

Το ερώτημα που πολύ συχνά τείθεται και γίνεται θέμα προς συζήτηση μεταξύ των γονέων αλλά και με τον παιδίατρο είναι εάν τελικά το παιδί τους πρέπει να πάει σε κάποιον Ειδικό ή αν θα πρέπει να περιμένουν λίγο για να μεγαλώσει, μας εξηγεί η κα Φωτεινή Μιχαηλίδου, Λογοθεραπεύτρια, συνεργάτης του Αναπτυξιακού Κέντρου Mandou.

Καθοδήγηση και απαντήσεις μπορεί πλέον να δώσει και ο παιδίατρος, αφού πρώτα αξιολογήσει το παιδί σας με το τεστ του Ανιχνευτικού ελέγχου άρθρωσης και φωνολογίας. Ο παιδίατρος χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο μπορεί να εντοπίσει τυχών δυσκολίες και να καθυσυχάσει ή να παραπέμψει το παιδί για πλήρη λογοθεραπευτική αξιολόγηση.

Σίγουρα δεν χρειάζεται να κάνουν όλα τα παιδιά που δεν μιλούν καθαρά, λογοθεραπεία. Η αναγκη για λογοθεραπεία κρίνεται απο την αξιολόγηση του παιδιού ως προς την καθαρότητα του λόγου και πάντα σύμφωνα με την χρονολογική του ηλικία. Δεν μπορούμε να βάλουμε ένα παιδί να παρακολουθήσει πρόγραμμα σε ηλικία 3ετών επειδή δεν λέει σωστά κάποιους ήχους όπως το /θ/ , /σ/ ή το /ρ/. Όμως ένα παιδί 5 ετών που δεν μιλάει αρκετά καθαρά και δεν λέει ήχους όπως το /σ/, /ξ/ το /δ/ θα πρέπει να ενισχυθεί ως προς την άρθρωση του έτσι ώστε φτάνοντας σε ηλικία 6 ετών στην Α’ δημοτικού, να έχει σωστή και καθαρή άρθρωση.

Η πρόωρη αποκατάσταση των δυσκολιών θα βοηθήσει το παιδί στο να καλύψει τα τυχόν ελλείμματα και θα προλάβει την δημιουργία νέων.

Παιδιά με αρθρωτικές ή φωνολογικές δυσκολίες , φαίνεται πως έχουν περιορισμένο λεξιλόγιο, διότι συχνά αποφεύγουν λέξεις που περιέχουν ήχους που τα δυσκολεύει.Τα φωνολογικά προβλήματα στην προσχολική ηλικία μπορεί να επηρεάσουν την σχολική επίδοση και συχνά σχετίζονται με τις μαθησιακές δυσκολίες. Μπορεί να επηρεάζουν το γραπτό τους λόγο, ένα παιδί μπορεί να λέει φέλω αντί για θέλω και αντίστοιχα να το μεταφέρει στο γραπτό του λανθασμένα.
Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou
www.mandou.gr