Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τιμή ρεκόρ για την «Ανδρομέδα» του Ροντέν

5 Ιουνίου 2017

Τιμή ρεκόρ για την «Ανδρομέδα» του Ροντέν

Η δημοπρασία, που διεξήχθη στο μεγαλύτερο μέρος της τηλεφωνικά, έκλεισε γρήγορα στα 3.670.600 ευρώ (4,1 εκατομμύρια δολάρια).

Ένα γλυπτό από λευκό μάρμαρο του Γάλλου Ογκίστ Ροντέν που παρουσιάζει την πριγκίπισσα της Αιθιοπίας «Ανδρομέδα» αποκοιμισμένη και γυμνή πάνω σε βράχο πωλήθηκε 3,6 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία του Οίκου Artcurial,  χθες βράδυ στο Παρίσι.

Το έργο που κατείχε εδώ και 130 χρόνια μια χιλιανή οικογένεια και το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1886-1887, εκτιμάτο μεταξύ 800 χιλιάδων και 1,2 εκατομμυρίου ευρώ. Η δημοπρασία, που διεξήχθη στο μεγαλύτερο μέρος της τηλεφωνικά, έκλεισε γρήγορα στα 3.670.600 ευρώ (4,1 εκατομμύρια δολάρια).

Υπάρχουν τέσσερα ακόμη αντίγραφα αυτού του γλυπτού, τρία από τα οποία ανήκουν σε συλλογές των Μουσείων Ροντέν του Παρισιού και της Φιλαδέλφειας και του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μπουένος Άιρες. Το τέταρτο αγοράστηκε από ιδιώτη, το 2006, σε δημοπρασία στο Παρίσι αντί 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το αντίγραφο που τέθηκε στη δημοπρασία από τον Οίκο Artcurial είχε «προσφερθεί από τον γλύπτη το 1888 στον Χιλιανό διπλωμάτη Κάρλος Μόρλα Βικούνια που υπηρετούσε στο Παρίσι, σε ένδειξη ευχαριστιών για τη δωρεά μιας προτομής (που φιλοτεχνήθηκε από τον Ροντέν) της συζύγου του στο Μουσείο του Λουξεμβούργου», εξηγεί ο Μπρινό Ζομπέρ, διευθυντής του τμήματος Ιμπρεσιονιστών και Μοντέρνων καλλιτεχνών.

Πηγή: naftemporiki.gr