Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Δέκα συμβουλές για την γαρδένια

19 Ιουλίου 2017

Δέκα συμβουλές για την γαρδένια

Η γαρδένια ξεχωρίζει για τα υπέροχα λευκά αρωματικά άνθη της, είναι από τα πιο ευαίσθητα, εντυπωσιακά και δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά. Αγαπημένο φυτό σε αυλές και σε μπαλκόνια, η γαρδένια έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις φροντίδας. Ακολουθήστε τις δέκα πιο σημαντικές συμβουλές για τη φροντίδα της γαρδένιας, για να σας χαρίσει πράσινο υγιές φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία:

1. H γαρδένια, για να αναπτυχθεί ομαλά, κατά τη μεταφύτευση χρειάζεται φυτόχωμα με χαμηλό pH, όπως καστανόχωμα, ερεικόχωμα, ελατόχωμα. Εναλλακτικά, προμηθευτείτε από κάποιο φυτώριο ή γεωπονικό κατάστημα φυτόχωμα ειδικό για οξύφυλλα.

2. Εξασφαλίστε καλή αποστράγγιση στη γλάστρα της γαρδένιας, τοποθετώντας στη βάση της μια στρώση χαλικιών ή βότσαλων πάχους 2-3 εκατοστών.

3. Η γαρδένια θέλει δροσερό ημισκιερό περιβάλλον. Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει όμως η άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά το καλοκαίρι, θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα.

4. Η γαρδένια είναι πολύ ευάλωτη στις αλλαγές του περιβάλλοντος και τις μετακινήσεις. Δε θέλει απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, είτε προς το κρύο είτε προς τη ζέστη, καθώς προκαλείται πτώση μπουμπουκιών, φυλλόπτωση, μέχρι και ολοσχερή ξήρανση του φυτού.

5. Ποτίζετε συχνότερα το καλοκαίρι και πολύ λίγο τον χειμώνα και φροντίστε το νερό ποτίσματος να μη περιέχει πολλά άλατα. Το βρόχινο νερό είναι πολύ ωφέλιμο για τη γαρδένια. Αν το πότισμά της δεν είναι τακτικό, τα μπουμπούκια μπορεί να πέσουν πριν ανοίξουν.

6. Τα φύλλα της γαρδένιας πρέπει να ραντίζονται με απεσταγμένο νερό τακτικά το απόγευμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί δεν αντέχουν τον ξηρό αέρα και κάνουν ξηράνσεις στις άκρες.

7. Τους χειμερινούς μήνες, κι εφόσον η γαρδένια είναι σε σημείο εκτεθειμένο στο κρύο, καλό είναι να προστατεύεται με κάποιο νάυλον για αντιπαγετική προστασία. Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταφέρετε τη γαρδένια και στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά σε ένα σημείο καλά αεριζόμενο, φωτεινό και μακριά από τα σώματα θέρμανσης.

8. Προσθέστε κάθε μήνα πλήρες λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο, ειδικό για οξύφιλα που δεν αυξάνει το pH του εδάφους και ενισχύει την ανθοφορία της γαρδένιας.

9. Στο μεσοδιάστημα της λίπανσης, προσθέστε κάθε μήνα λίπασμα σιδήρου, χηλικού κατά προτίμηση, που είναι υδατοδιαλυτός κι άμεσα απορροφούμενος από τα φυτά.

10. Ψεκάζετε τη γαρδένια σας με ειδικό διάλυμα που θα παρασκευάσετε, προσθέτοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό, για να αντιμετωπίσετε προληπτικά τους εντομολογικούς εχθρούς.

Καλή επιτυχία!
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

 

Πηγή: mistikakipou.gr