Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Περισσότεροι από 3.000 εγκέφαλοι στα χέρια της επιστήμης

24 Ιουλίου 2017

Περισσότεροι από 3.000 εγκέφαλοι στα χέρια της επιστήμης

Μια ψυχιατρική κλινική του Βελγίου φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή ανθρώπινων εγκεφάλων, στην οποία οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί να κρύβονται οι απαντήσεις για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για ψυχικές ασθένειες όπως η ψύχωση, η σχιζοφρένεια και η μείζων κατάθλιψη.

Η συλλογή αποτελείται από περισσότερους από 3.000 εγκεφάλους ψυχικά άρρωστων ασθενών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο του Λονδίνου, στο οποίο και φυλάσσονταν μέχρι πρότινος, στο νοσοκομείο του Duffel, στα βόρεια του Βελγίου.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι οι παλιότεροι εγκέφαλοι παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί ανήκουν σε ανθρώπους που ποτέ δεν έλαβαν σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή.

Οι εγκέφαλοι έχουν διατηρηθεί σε φορμαλδεΰδη, μέσα σε πλαστικά δοχεία και οι περισσότεροι είναι άθικτοι, ενώ άλλοι έχουν τεμαχιστεί.

Με τη χρήση καινούργιων μεθόδων, οι ερευνητές μπορούν να εξετάσουν τις μοριακές διαδικασίες στο εσωτερικό των κυττάρων των εγκεφάλων που ανήκουν στη συλλογή και έτσι να τους συγκρίνουν με τους υγιείς εγκεφάλους.

«Συλλέξαμε τους εγκεφάλους που σχετίζονται με την ψυχιατρική έρευνα», αναφέρει ο Manuel Morrens, καθηγητής γνωσιακής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και συνεχίζει λέγοντας «Μπορούμε να εντοπίσουμε τις πρωτεΐνες που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων της κάθε ασθένειας.»

Τα αποτελέσματα των ερευνών τους θα είναι διαθέσιμα αργότερα εντός του έτους και όπως είπε ο  Morrens «αυτό θα συμβάλλει πραγματικά στο να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο».

 

Πηγή: kathimerini.gr