Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Δυο Γάλλοι και τα κινούμενα γλυπτά τους στον βυθό του Αιγαίου

29 Ιουλίου 2017

Δυο Γάλλοι και τα κινούμενα γλυπτά τους στον βυθό του Αιγαίου

Ένα ζευγάρι Γάλλων καλλιτεχνών επέλεξε το μικρό νησί του Πόρου, ως μόνιμη βάση, και κάθε καλοκαίρι εγκαθιστά μαγευτικά κινούμενα γλυπτά στο βυθό των ελληνικών θαλασσών Συνέντευξη στην

Η καλλιτέχνις Hortense le Calvez αγαπάει τόσο τη γλυπτική όσο και τις υποβρύχιες καταδύσεις. Μαζί με τον σύντροφό της στη ζωή και τη τέχνη, τον Mathieu Goussin, έχουν φτιάξει την καλλιτεχνική ομάδα Forlane 6, κατά το όνομα του σκάφους τους. Οι δυο τους δημιουργούν εφήμερα έργα στο βυθό της θάλασσας, τα οποία συναντούν οι υποβρύχιοι κολυμβητές. Και φέτος, όπως και πέρσι, έχουν στήσει ένα έργο- το ονομάζουν Disoriented-μέσα στο βυθό του Βλυχού στην Ύδρα. Τα έργα της Hortense και του Mathieu σχετίζονται κυρίως με περιβαλλοντικά ζητήματα και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προκαλούν μη αναστρέψιμη βλάβη στον πλανήτη και τους ωκεανούς. Μέσα από τη δουλειά τους, οι δύο καλλιτέχνες επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια πιο συναισθηματική σχέση με τη θάλασσα και να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά στον υποβρύχιο κόσμο – έναν κόσμο που συχνά αγνοούμε και συχνά δεν αναγνωρίζουμε την ιδιαίτερη σημασία του για το κλίμα και τη φυσική ισορροπία του πλανήτη μας.

  • Γνώρισα τον Mathieu σε ένα μπαρ, αργά το βράδυ, στην παραλία της Βρετάνης στην Γαλλία. Όταν έμαθα ότι ήταν μηχανικός σε καράβια μού ήρθαν αυτόματα ένα σωρό απορίες που είχα σχετικά με το σκάφος μου, το Forlane 6, διότι εκείνο το διάστημα αντιμετώπιζα προβλήματα με τον κινητήρα του. Υποθέτω λοιπόν ότι αυτό που μας έφερε κοντά ήταν η θάλασσα κι η ιστιοπλοΐα. Και τελικά, αυτά είναι τα στοιχεία που μας ενώνουν μέχρι και σήμερα.
  • Το Forlane 6 είναι ένα παλιό ιστιοφόρο που αγόρασε ο πατέρας της Hortense πριν από τριάντα περίπου χρόνια. Ο Mathieu και η Hortense λοιπόν αποφάσισαν να το ανακαινίσουν και να το χρησιμοποιήσουν για να ταξιδέψουν στη Μεσόγειο, δημιουργώντας καλλιτεχνικά και ζώντας με έναν νομαδικό, θαλάσσιο τρόπο ζωής.

 

  • Αφού ζήσαμε σχεδόν δύο χρόνια μέσα στο σκάφος, στο λιμάνι του Ρεθύμνου, το 2013 γυρίσαμε στη Γαλλία για να εργαστούμε. Στην ουσία όμως περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Έβλεπα συχνά τον χάρτη του Αιγαίου, παρατηρώντας τα μετεωγράμματα και κατέληξα πως η περιοχή του Σαρωνικού είναι πολύ πιο προστατευμένη. Κοίταξα τον Πόρο στην δορυφορική άποψη και είδα τη γεωγραφία του φυσικού λιμανιού. Αποφασίσαμε να πάμε εκεί με ένα φορτηγό γεμάτο εργαλεία και προσωπικά αντικείμενα. Φτάσαμε τον Νοέμβριο του 2015 και βρήκαμε αμέσως έναν χώρο για να νοικιάσουμε και να εγκατασταθούμε μόνιμα.

  • Πώς μας φαίνεται η ζωή στον Πόρο; Πρόκειται για τον παράδεισο των σκαφών με πολλούς προστατευμένους κόλπους και ένα υπέροχο ναυπηγείο. Είναι το ιδανικό μέρος για να ανακαινίσεις και να διατηρήσεις ένα παλιό γιοτ όπως το δικό μας. Οι κάτοικοι είναι πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί και κάναμε πολλούς φίλους. Απολαμβάνουμε πολύ τη ζωή εδώ, είναι το τέλειο μέρος για δημιουργία και πειραματισμό.

 

Πηγή: lifo.gr