Προσκυνήματα-Οδοιπορικά

Στο παραδείσιο νησί που οι κάτοικοί του έχουν όλοι αχρωματοψία

9 Αυγούστου 2017

Στο παραδείσιο νησί που οι κάτοικοί του έχουν όλοι αχρωματοψία

Η φωτογράφος Sanne de Wilde ταξίδεψε στο νησί Pingelap για να διαπιστώσει από κοντά πώς μπορεί κάποιος να μην έχει την εμπειρία του χρώματος.

Κάπου χαμένο στον Ειρηνικό ωκεανό βρίσκεται ένα μικροσκοπικό νησί που ονομάζεται Pingelap. Οι ιδιαιτερότητες του νησιού δεν είναι μόνο οι παράξενες ζούγκλες του αλλά και ένα σπάνιο φαινόμενο που χαρακτηρίζει τους κατοίκους του. Γνωστό ως το «νησί του αχρωματισμού», το Pingelap έχει πολλούς κατοίκους με αχρωματοψία, ένα γενετικό χαρακτηριστικό που τους εμποδίζει να διακρίνουν τα χρώματα. Γοητευμένη από αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο, η φωτογράφος Sanne de Wilde ταξίδεψε στο νησί το 2015, για να διαπιστώσει από κοντά πώς μπορεί κάποιος να μην έχει την εμπειρία του χρώματος.

Για να φωτογραφίσει τη σειρά της η de Wilde συνδύασε την ασπρόμαυρη και την υπέρυθρη φωτογραφία χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή κάμερα ώστε να προγραμματίσει τις μετρήσεις του φωτός και των χρωμάτων και τύπωσε τις εικόνες της στην Ολλανδία χρησιμοποιώντας αχρωματικό φακό (μεταδίδει το φως χωρίς να το χωρίζει σε συστατικά χρώματα). Το αποτέλεσμα είναι σουρεαλιστικό και ευφάνταστο.

Το τοπίο του νησιού με την πυκνή βλάστηση φαίνεται παράξενο και ξεχωριστό ενώ τονίζονται οι λεπτές αποχρώσεις του. Όπως λέει η de Wilde: «Οι γηγενείς του νησιού αγαπούν τους χρωματικούς τόνους των δέντρων και των φυτών αν και δεν βλέπουν πράσινο. Γι ‘αυτό και η παρουσία των φυτών και των δέντρων είναι τόσο έντονη στις φωτογραφίες μου.»    Τα φωτογραφικά της «ευρήματά» της Sanne de Wilde εκδόθηκαν πρόσφατα στο «Island of the Colourblind» από την Hannibal Publishing και παρουσιαζονται στο περίφημο ετήσιο φωτογραφικό φεστιβάλ της Αρλ στη Γαλλία (3/7-24/9).

 

Πηγή: lifo.gr