Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Καθαρίστε εύκολα τα σκονισμένα βιβλία

28 Αυγούστου 2017

Καθαρίστε εύκολα τα σκονισμένα βιβλία

Τα αγαπημένα μας βιβλία με την συχνή χρήση και την πάροδο του χρόνου, μπορεί να γίνουν πολύ βρώμικα. Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς μπορείτε να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα βιβλία, χωρίς να καταστραφεί το κάλυμμα ή το περιεχόμενο.

Σημείωση: Για αντίκες/ παλιά βιβλία συλλεκτικά, θα χρειαστείτε τη συμβουλή ειδικού που δεν καλύπτεται από το παρόν άρθρο. Τέτοια βιβλία μπορεί εύκολα να καταστραφούν από την υγρασία και τα ακατάλληλα προϊόντα καθαρισμού, οπότε καλύτερα να πάρετε τις συμβουλές του ειδικού πριν επιχειρήσετε να τα καθαρίσετε.

Συλλέξτε τις απαραίτητες προμήθειες. Βάλτε τα επάνω σε ένα καλά φωτισμένο, άνετο χώρο εργασίας.
Ελέγξτε τι πρέπει να καθαριστεί πρώτα το κάλυμμα ή η σπονδυλική στήλη. Αν το βιβλίο έχει μια δυσάρεστη οσμή, πασπαλίζουμε με μαγειρική σόδα μεταξύ των σελίδων και το αφήνουμε σε ένα κουτί για λίγες μέρες .
Τα υγρά μαντηλάκια είναι ιδανικά για τον καθαρισμό του εξώφυλλου. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χαρτί, πλαστικό, και ξύλο, αλλά μπορεί να είναι λίγο σκληρά για το δέρμα. Αφήστε το να στεγνώσει εντελώς πριν επιστρέψετε το βιβλίο στο ράφι.
Οι δέστρες μπορούν να καθαριστούν με βαμβάκι βουτηγμένο σε γάλα.
Τα καλύμματα που είναι αρκετά λαμπερά και δεν έχουν απορροφητικό χαρτί, σκουπίστε τα με ένα αιθέριο έλαιο, όπως η λεβάντα ή δέντρο τσαγιού θα απομακρύνει τη βρωμιά και τα σημάδια.
Για τον καθαρισμό των σελίδων, για να απαλλαγούμε από τη σκόνη, ανακινήστε απαλά τα χαρτόδετα βιβλία ή χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα, ή ένα ξεσκονόπανο με φτερά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τον καθαρισμό με φυσητήρα που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό της κάμερας.

 

Πηγή: briefingnews.gr