Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Drone «διαβάζει» από απόσταση τον καρδιακό παλμό και τον ρυθμό της αναπνοής

30 Σεπτεμβρίου 2017

Drone «διαβάζει» από απόσταση τον καρδιακό παλμό και τον ρυθμό της αναπνοής

Ερευνητές του University of South Australia ανέπτυξαν drones τα οποία είναι ικανά να μετρούν τον καρδιακό παλμό και τον ρυθμό της αναπνοής από απόσταση. Όπως αναφέρει το BBC,συστήματα επεξεργασίας/ ανάλυσης εικόνας, σε συνδυασμό με εξειδικευμένους αλγορίθμους επιτρέπουν στα drones αυτά να ανιχνεύουν τα ζωτικά σημάδια πολλών ανθρώπων ταυτόχρονα, ενώ είναι εν κινήσει. Τέτοιου είδους drones θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και εμπόλεμες ζώνες.

Αυτό που κάνει το σύστημα είναι να ανιχνεύει τις κινήσεις στα πρόσωπα και τους λαιμούς των ανθρώπων. Σε δοκιμές που έγιναν, τα drones προέβησαν σε μετρήσεις από απόσταση τριών μέτρων, αλλά εκτιμάται πως είναι δυνατή η περαιτέρω εξέλιξη ώστε αυτό να είναι δυνατόν και από πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.

«Το drone ξεχωρίζει τον κάθε άνθρωπο αυτόματα και παρέχει ένα ίχνος για το κάθε άτομο, όπως το πού βρίσκεται ο καρδιακός παλμός και ο ρυθμός της αναπνοής του» είπε ο καθηγητής Τζαβαάν Τσαλ, επιβλέπων του προγράμματος. «Πολλά περιβάλλοντα είναι εχθρικά, οπότε ένα drone είναι η ασφαλέστερη επιλογή» συμπλήρωσε. «Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις σε κλινικά περιβάλλοντα όπου δεν θα θεωρούσες καλή ιδέα να έχεις ηλεκτρόδια και όργανα για την παρακολούθηση ασθενών, αλλά αν έχεις απλά μια κάμερα να το κάνει, ίσως να μπορείς να χρησιμοποιήσεις εξοπλισμό εκεί που κανονικά δεν θα έβαζες».

Όπως σημειώνει το BBC, η έρευνα προέκυψε αρχικά λόγω της επιθυμίας για έναν ανέπαφο αισθητήρα προς αντικατάσταση των ηλεκτροδίων που χρησιμοποιούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες για την παρακολούθηση ζωτικών ενδείξεων σε νεογέννητα- τα οποία (ηλεκτρόδια) μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις.

 

Πηγή: naftemporiki.gr