Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Το Δελχί βάζει κάμερες σε όλες τις σχολικές αίθουσες και επιτρέπει στους γονείς να παρακολουθούν μέσω εφαρμογής

21 Ιανουαρίου 2018

Το Δελχί βάζει κάμερες σε όλες τις σχολικές αίθουσες και επιτρέπει στους γονείς να παρακολουθούν μέσω εφαρμογής

Οι αρχές του Δελχί έδωσε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης σε όλες τις σχολικές αίθουσες της περιφέρειας, δίνοντας την δυνατότητα στους γονείς να παρακολουθούν όλα όσα συμβαίνουν μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό.

Το μέτρο αυτό επιβάλλεται μετά από διάφορα περιστατικά εγκλημάτων τόσο στο Νέο Δελχί όσο στα περίχωρά της ινδικής πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου βιασμού ενός 5χρονου κοριτσιού από ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς επίσης και τη δολοφονία ενός αγοριού 7 ετών σε ένα ιδιωτικό σχολείο στην πόλη Gurgaon (Gurugram) τον ίδιο μήνα.

Ο επικεφαλής υπουργός, Arvind Kejriwal δήλωσε την Τετάρτη ότι το σύστημα παρακολούθησης «θα καταστήσει το εκπαιδευτικό σύστημα διαφανές και υπόλογο για ό,τι συμβαίνει, ενώ θα διασφαλίσει και την ασφάλεια των παιδιών».

 

Arvind Kejriwal

@ArvindKejriwal

Reviewed the progress of installation of CCTV cameras in each class in all govt schools. Each parent will be given access to see his child studying in class on realtime basis on his phone. This will make the whole system transparent and accountable. It will ensure safety of kids

 

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά το μέτρο της live παρακολούθησης από τους γονείς έγινε γνωστό μόλις αυτή την εβδομάδα.

Οι κάμερες θα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα σχολεία της περιφέρειας του Δελχί, περίπου 1.000 τον αριθμό, μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Παρότι η εφαρμογή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης, αναμένεται να περιλαμβάνει και ένα πεδίο υποβολής παραπόνων. «Εάν οι γονείς εντοπίσουν κάτι λάθος και θέλουν να παραπονεθούν, θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να το καταθέτουν. Έπειτα το ζ’ητημα θα εξετάζεται από το αρμόδιο τμήμα» ανέφερε αξιωματούχος στους Hindustan Times».

«Είναι καλό πράγμα. Πρέπει να ξέρουμε τι κάνουν εκεί όλη μέρα τα παιδιά» δήλωσε η Uma Takur, η κόρη της οποίας είναι 5 χρονών και πηγαίνει στη δευτέρα δημοτιοκύ. «Γίνονται βιασμοί, φόνοι. Τέτοιου είδους πράγματα συμβαίνουν σε όλα τα σχολεία. Όλοι οι γονείς ανησυχούν».

Εντούτοις, ο Apar Gupta, δικηγόρος που ασχολήθηκε πρόσφατα με μία υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο απεφάνθη υπέρ της καθιέρωσης του δικαιώματος της ιδιωτικότητας, εξήγησε ότι ο αντίκτυπος που θα έχουν οι κάμερες στη δημόσια ασφάλεια δεν είναι πολύ ξεκάθαρος.

«Δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας, αλλά δεν είναι αληθινό γιατί δεν έχουν στ’ αλήθεια κάποιο αποτέλεσμα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι περισσότερες από τις έρευνες είναι ασαφείς».

Ο υπουργός Παιδείας, Manish Sisodia επεσήμανε ότι το κλειστό κύκλωμα θα βοηθήσει την κυβέρνηση να χειριστεί, επίσης, καταγγελίες περί ανάρμοστης συμπεριφοράς ή απουσίας των δασκάλων από τα καθήκοντά τους.

Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εκπαιδευτικών Δημόσιων Σχολείων, Ajay Veer Yadav δήλωσε ότι διαφωνεί ξεκάθαρα με την ιδέα των καμερών.

«Πάνω από το 70% των δασκάλων είναι γυναίκες», δήλωσε. «Γιατί θέλουν να βάλουν κάμερες και να τις εκθέτουν σε δημόσια θέα;»

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό να ενισχύσει την ασφάλεια των μαθητών. Γίνεται για να παρακολουθούνται οι δάσκαλοι – για να διαπιστώσουν γιατί η απόδοσή τους δεν αυξάνεται».

Οι μαθητές θα βοηθηθούν περισσότερο αν αντιμετωπιστεί η έλλειψη 30.000 δασκάλων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες από Guardian