Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Γαλλία: Ο Σηκουάνας φούσκωσε κι άλλο – Κίνδυνος για πλημμύρες στο Παρίσι

30 Ιανουαρίου 2018

Γαλλία: Ο Σηκουάνας φούσκωσε κι άλλο – Κίνδυνος για πλημμύρες στο Παρίσι

Έτοιμος να πλημμυρίσει είναι ο Σηκουάνας, καθώς η στάθμη των υδάτων βρίσκεται τέσσερα μέτρα πάνω από τα κανονικά επίπεδα νερού.

Νωρίς τη Δευτέρα, η στάθμη των υδάτων ανέβηκε στα 5,84 μέτρα και δεν αναμένεται ότι θα μειωθούν πριν την Τρίτη. Το «φούσκωμα» των νερών ήρθε ως αποτέλεσμα ισχυρών βροχοπτώσεων που κράτησαν για πολλές εβδομάδες.

Περίπου 1.500 άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, ενώ αντίστοιχος αριθμός κατοικιών μένει χωρίς ηλεκτρικό. Ανάλογα περιστατικά είχαν συμβεί το 2016, όταν η στάθμη του νερού είχε φτάσει στα 6,1 μέτρα.

Κλειστοί παραμένουν 7 σταθμοί της γραμμής C του κεντρικού σιδηροδρομικού δικτύου RER και δεν θα λειτουργήσουν τουλάχιστον μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου. Το ίδιο συμβαίνει και με μερικές οδούς ταχείας κυκλοφορίας που διέρχονται δίπλα από το Σηκουάνα.

Εκτός λειτουργίας βρίσκονται τα διάσημα Bateaux Mouches, ενώ η διέλευση στον ποταμό επιτρέπεται μόνο σε υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

Κλειστό παραμένει και τμήμα της έκθεσης ισλαμικής τέχνης στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ άλλα διάσημα μουσεία, όπως το Musée d’Orsay, παραμένει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Ορισμένες περιοχές βρίσκονται κάτω από τα νερά. Ορισμένοι κάτοικοι βγαίνουν έξω με βάρκα. Κλειστά παραμένουν ορισμένα σχολεία.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η στάθμη των υδάτων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα όλη την εβδομάδα, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται βροχοπτώσεις, επηρεάζοντας αρνητικά την κατάσταση.