Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Το νησί που αλλάζει χέρια κάθε έξι μήνες!

31 Ιανουαρίου 2018

Το νησί που αλλάζει χέρια κάθε έξι μήνες!

Η Γαλλία την επόμενη εβδομάδα θα παραχωρήσει 3.000 τετραγωνικά μέτρα από την έκτασή της στην Ισπανία, ενώ σε έξι μήνες το ίδιο θα κάνουν με τη σειρά τους οι Ισπανοί – Αυτό συμβαίνει αδιαλείπτως εδώ και 350 χρόνια

Ο λόγος για το «νησί των Φασιανών» (Isla de los Faisanes) που βρίσκεται στον ποταμό Bidassoa, φυσικό όριο μεταξύ της γαλλικής κοινότητας Αντά και της ισπανικής πόλης Χονταρίμπια στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόκειται για μία μικροσκοπική και ακατοίκητη νησίδα, που αποτελεί τη μοναδική ανάμνηση μίας μοναδικής ιστορικής στιγμής που έλαβε χώρα στην περιοχή το μακρινό 1659. Τότε, για τρεις μήνες, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί διαπραγματεύονταν τη λύση της μακροχρόνιας διαμάχης τους επάνω στο νησί αυτό καθώς θεωρείτο ουδέτερη περιοχή.

Ξύλινες γέφυρες είχαν κατασκευαστεί και από τις δύο πλευρές του ποταμού ενώ οι αντίπαλες στρατιές περίμεναν υπομονετικά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Τελικώς, υπογράφτηκε μία συνθήκη ειρήνης, γνωστή και ως Συνθήκη των Πυρηναίων.

Όπως μεταδίδει το BBC, τη συνθήκη επισφράγησε ο γάμος του Λουδοβίκου ΙΔ΄με την κόρη του Φίλιππου Δ´ της Ισπανίας.

Έτσι, για έξι μήνες το χρόνο, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Ιουλίου το νησί Faisans (ή Faisanes) ανήκει στους Ισπανούς ενώ τους υπόλοιπους έξι μήνες αποτελεί γαλλική κτήση.

Πηγή φωτογραφιών: BBC

Πηγή: newsbomb.gr