Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Το βαρύ τίμημα της ελευθερίας: Ένας πρώην σκλάβος διηγείται…

2 Μαρτίου 2018

Το βαρύ τίμημα της ελευθερίας: Ένας πρώην σκλάβος διηγείται…

Εκ πρώτης όψεως, ο 21χρονος Victory μοιάζει με όλους τους συνομήλικούς του από τη Νιγηρία. Φοράει μια στενή φόρμα και ένα κοντομάνικο μπλουζάκι και το κούρεμά του είναι ιδιαίτερα μοντέρνο… Υπάρχει, όμως, κάτι που τον διαφοροποιεί από το πλήθος -είναι πρώην σκλάβος.
Διαβάστε επίσης

Το CNNi γνώρισε για πρώτη φορά τον Victory πέρσι τον Οκτώβριο, μερικές μόλις ημέρες αφότου είχε διασωθεί από τους διακινητές ανθρώπινων ψυχών στη Λιβύη.

Ζούσε στις πιο φρικτές συνθήκες που μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους… Ήταν ξαπλωμένος σε ένα βρωμερό πάτωμα κάποιου κέντρου κράτησης, εξουθενωμένος. Είχε κατάθλιψη και ήθελε όσο τίποτα άλλο να επιστρέψει στο σπίτι του.

Screen grab CNNi / Εικόνα από το κέντρο κράτησης

Τον Ιανουάριο, τόσο ο Victory όσο και εκατοντάδες ακόμη Νιγηριανοί επαναπατρίστηκαν από τη Λιβύη με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Πλέον επέστρεψε στο σπίτι του στην πολιτεία του Έντο και διηγείται όλα όσα βίωσε κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου ταξιδιού του προς την Ευρώπη.

Μιλώντας στο CNNi, λέει ότι τα έκανε όλα για να «χτίσει» ένα καλύτερο αύριο για την μητέρα και τα μικρότερα αδέλφια του.

«Όλα όσα κάνω είναι για αυτούς» είπε ο ίδιος, με τρεμάμενη φωνή.

«Πραγματικά πιστεύω ότι “αύριο” πρέπει να γίνω “κάποιος”»

To hot spot διακίνησης ανθρώπων στη Νιγηρία
Η ιστορία του Victory δεν είναι ιδιαίτερα περίεργη στη Νιγηρία. Η πολιτεία Έντο είναι «hot spot» διακίνησης ανθρώπων και θεωρείται ένα από τα συνηθέστερα σημεία αναχώρησης προς την Ευρώπη. Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες διακινούνται παράνομα από την περιοχή.

Είναι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν εμπόλεμες ζώνες ή οικονομικοί μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πουλήσει όλα τα υπάρχοντά τους για να καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν αυτό το ταξίδι.

Ο Victory είδε σε κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει φίλοι του σε κοινωνικά δίκτυα -άνθρωποι που είχαν καταφέρει να φτάσουν στην Ευρώπη. Έτσι, αποφάσισε και αυτός να πληρώσει έναν διακινητή για να τον μεταφέρει στην Ιταλία.

Η ιστορία του νεαρού άντρα ξεκινάει τον Ιούλιο του 2016 μαζί με μια ακόμη ντουζίνα Νιγηριανών. Οι διακινητές επιβίβασαν τον Victory και τους υπόλοιπους σε ένα λεωφορείο προς την πόλη Κάνο, στα βόρεια της χώρας. Από εκεί, επιβιβάστηκαν σε ένα άλλο λεωφορείο με προορισμό την πόλη Αγκαντέζστον Νίγηρα και στη συνέχεια ταξίδεψαν με αυτοκίνητο προς την πόλη Σαμπά στη Λιβύη.

Ο Victory ξόδεψε όλες τις οικονομίες του για να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι.

Το δρομολόγιο που ακολούθησε ο Νιγηριανός είναι αντίστοιχο με αυτό που διακινητές πρότειναν σε δημοσιογράφους του CNNi πριν από λίγο καιρό, προειδοποιώντας, μάλιστα, τις γυναίκες ότι πιθανώς να βιαστούν.

Video: «Αν σε βιάσουν, μην αντισταθείς»: Το όνειρο μιας ζωής στην Ευρώπη κοστίζει ακριβά

 

Πηγή: cnn.gr