Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τοπικό πλύσιμο μωρού: Βασικές συμβουλές για τις πρώτες μέρες

3 Μαρτίου 2018

Τοπικό πλύσιμο μωρού: Βασικές συμβουλές για τις πρώτες μέρες

Θα πρέπει να πλένετε το πρόσωπο και το ποπό του μωρού σας καθημερινά. Μπορείτε επίσης να σκουπίζετε τα χέρια, τα πόδια και τις μασχάλες του.

Με το τοπικό πλύσιμο θα το διατηρείτε καθαρό χωρίς να το βουτάτε στο νερό. Μιλάτε και τραγουδάτε του αυτή την ώρα για να το καθησυχάζετε. Ξαπλώνετε πρώτα το μωρό στην αλλαξέρια σε μια ασφαλή επιφάνεια. Μπορείτε να βάζετε μια πετσέτα στην αλλαξιέρα για άνεση και ζεστασιά. Γεμίστε το μπολ σας με χλιαρό νερό και ελέγχετε τη θερμοκρασία με τον αγκώνα σας για να μην είναι πολύ ζεστό.

Βήμα- βήμα το πλύσιμο
Αρχίζετε πλένοντας το πρόσωπο του μωρού. Βουτάτε ένα βαμβάκι στο νερό, περνάτε το απαλά από το ένα μάτι, απομακρύνοντας τυχόν τσίμπλες. Αλλάζετε βαμβάκι για το άλλο μάτι για να μην μεταδοθεί τυχόν μόλυνση.
Χρησιμοποιείτε βαμβάκι ή πανάκι για να σκουπίζετε τα αυτιά και το λαιμό, προσέχοντας ιδιαίτερα τις πτυχές.
Πλένετε μετά ανάμεσα στα δάχτυλα και τις παλάμες. Μετά σηκώνετε απαλά τα χέρια του μωρού σας για να πλύνετε τις μασχάλες του.
Επειτα πλένετε απαλά τα δάχτυλα των ποδιών του και το εσωτερικό των ποδιών, σκουπίζοντας τις πτυχές.
Πλένετε με προσοχή τα γεννητικά του όργανα, γιατί μπορεί να είναι πρησμένα μετά τη γέννα. Αν είναι αγόρι ,μην προσπαθήσετε να τραβήξετε τη βάλανο.
Βάζετε το χέρι σας στο στήθος του για να στηρίξετε το πηγούνι και μετά γυρνάτε το απλά στο πλάι για να σκουπίσετε την πλάτη και τον ποπό του.Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα αφρόλουτρο για μωρά με ουδέτερο pH στον ποπό του και να τον ξεπλένετε με καθαρό νερό.
Αφήνετε το μωρο πάλι ανάσκελα τυλίγετέ το και στεγνώνετέ το απαλά.
Βάζετε στο μωρό κρέμα πριν από την πάνα και ντύνετέ το αμέσως για να μην κρυώσει.

 

Πηγή: mothersblog.gr