Γενικά Θέματα

«Διαζύγιο» παίρνουν Πολιτισμός και Παιδεία

7 Μαρτίου 2018

«Διαζύγιο» παίρνουν Πολιτισμός και Παιδεία

Το νερό στο αυλάκι φαίνεται ότι μπαίνει και για το Υφυπουργείο Πολιτισμού, με στόχο να γίνει πράξη ένα αίτημα δεκαετιών: Η αυτονόμηση του Πολιτισμού. Για να γίνει όμως αυτό ενδέχεται πρώτα να χρειαστεί να πάρει «διαζύγιο» ο Πολιτισμός από την Παιδεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης Αναστασιάδη δόθηκαν οδηγίες από τον νέο υπουργό Παιδείας για τη σύσταση Επιτροπής Εργασίας, με στόχο να προωθηθούν οι σχεδιασμοί για τη διαμόρφωση της δομής του νέου Υφυπουργείου.

Η επιτροπή αυτή είναι ενδοϋπηρεσιακή και αποτελείται από πέντε άτομα, με επικεφαλής τον διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Παύλο Παρασκευά.

Θεωρείται δεδομένο ότι στον σχεδιασμό θα αξιοποιηθεί όλη η προεργασία που έχει γίνει στο παρελθόν, τόσο με τη μελέτη για τη σύσταση Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού, όσο και με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για τον Πολιτισμό που είχε εκπονηθεί επί υπουργίας Άκη Κλεάνθους, πριν από δέκα και πλέον χρόνια. Συνεπώς, μιλάμε για μια διαδικασία που θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί και ενδεχομένως έως το καλοκαίρι να μπορεί να είναι έτοιμο και το σχετικό νομοσχέδιο.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, με τη θεσμοθέτηση υφυπουργού παρά τω Προέδρω για θέματα Πολιτισμού. Ο υφυπουργός θα διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο και δε θα υποβάλλει προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις. Το σχετικό οργανόγραμμα, πέραν του υφυπουργού, προβλέπει και την ανάληψη καθηκόντων γενικού διευθυντή.

 

Πηγή: philenews.com