Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Λύθηκε το μυστήριο για την Amelia Earhart; Τα οστά που βρέθηκαν πριν από 80 χρόνια ίσως δώσουν τη λύση

12 Μαρτίου 2018

Λύθηκε το μυστήριο για την Amelia Earhart; Τα οστά που βρέθηκαν πριν από 80 χρόνια ίσως δώσουν τη λύση

Διαφορετικό πόρισμα βγαίνει τώρα, μετά από δύο διαφορετικές φάσεις έρευνας οστών που βρέθηκαν το 1941.

Renowned U.S. pilot Amelia Earhart is pictured in this 1928 photograph released on March 20, 2012. Scientists on March 20, 2012 announced a new search to resolve the disappearance of Earhart, saying fresh evidence from a remote Pacific island may reveal the fate of Earhart, who vanished in 1937 while attempting to circle the globe. REUTERS/Library of Congress/Handout (UNITED STATES – Tags: TRANSPORT SOCIETY HEADSHOT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Τα οστά που βρέθηκαν σε νησί του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού πιθανόν να αποτελούν ο,τι απέμεινε από τη διάσημη αεροπόρο Amelia Earhart, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, «κλίνουν προς εκείνη», σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Richard Jantz από το πανεπιστήμιο του Τενεσί.

Η Earhart εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια πτήσεων γύρω από τον κόσμο το 1937 και η έρευνα για απαντήσεις στο τι συνέβη σε εκείνη και τον πλοηγητή της καθήλωσε το κοινό για πολλές δεκαετίες. Αυτά που σώθηκαν είναι κυρίως μέρη από το κρανίο και κόκκαλα του χεριού και του ποδιού. Αυτά τα όργανα οδήγησαν έναν επιστήμονα από το 1941 στο να καταλήξει ότι τα κόκκαλα άνηκαν σε άνδρα. Ωστόσο, το 1998, ο Jantz και άλλος ένας επιστήμονας έδωσαν άλλη ερμηνεία λέγοντας ότι αυτά προέρχονται από γυναικείο σώμα και μάλιστα Ευρωπαίας γυναίκας, ενώ από τις μελέτες, εξέτασαν τα οστά και πιθανόν να βρήκαν και το ύψος της Earhart. Όμως το 2015, άλλοι ερευνητές επέμειναν ότι η αρχική εκτίμηση ότι το σώμα ανήκει σε άνδρα, ήταν σωστή.

Σήμερα, ο Jantz παρουσιάζει μια άλλη ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο περιοδικό Forensic Anthropology.

Για να κάνει αποτελεσματική σύγκριση, ο Jantz χρησιμοποίησε το μήκος και την περιφέρεια της μέσης ενός παντελονιού της Earhart. Επίσης ζωγράφισε μια παρτιτούρα, πάνω σε φωτογραφία της Earhart ώστε να καταλάβει τα μήκη των δυο κοκκάλων.

Η ανάλυση έδειξε ότι «τα κόκκαλα ταιριάζουν με αυτά της Earhart». Τέλος ο Jantz δήλωσε ότι τα τεχνουργήματα που βρέθηκαν στο νησί επίσης δίνουν πολλές πιθανότητες στο ότι τα κόκκαλα ανήκουν στην Earhart.

«Νομίζω ότι έχουμε καλές αποδείξεις ότι είναι εκείνη». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι είναι σχεδόν απίθανο ότι ένα τυχαίο άτομο θα είχε τόσο όμοιο σκελετό με την Earhart.

Τα οστά βρέθηκαν στη νήσο Νικουμαρόρο – κοντά στις νήσους Μάρσαλ. Καθώς είχε χαθεί στο ταξίδι της πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, ίσως πλέον να λύθηκε το μυστήριο.

 

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην καναδική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.

Πηγή: huffingtonpost.gr