Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για την αφρικανική σκόνη

18 Μαρτίου 2018

Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για την αφρικανική σκόνη

Οδηγίες εξέδωσε το υπουργείο Υγείας με στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από την έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Μετά τη χθεσινή ενημέρωση από το δίκτυο μετρήσεων του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις της ΕΜΥ και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Λεκανοπεδίου Αθηνών που λειτουργεί το ΥΠΕΝ, εκτιμάται ότι, οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 το Σαββατοκύριακο θα κυμανθούν σε μέτρια επίπεδα (51-100 μg/m3), λόγω έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα.

Για τους λόγους αυτούς το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει μια σειρά συστάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10):

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10 : 51-75 (μg/m3)
«Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους».

Β. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10: 76-100 μg/m3

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα
Γ. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 76-100 μg/m3

Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

 

Πηγή: magnesianews.gr