Γενικά Θέματα

«Τα παιδιά του τίποτα, μας έδωσαν τα πάντα» – Έξι Κύπριοι εξομολογούνται… (Βίντεο)

30 Μαρτίου 2018

«Τα παιδιά του τίποτα, μας έδωσαν τα πάντα» – Έξι Κύπριοι εξομολογούνται… (Βίντεο)

Είναι κάποιοι άνθρωποι, που ενώ έχουν τα πάντα, δεν ξέρουν τι σημαίνει ευτυχία. Μα και κάποιοι άλλοι, που δεν έχουν απολύτως τίποτα και όμως, το χαμόγελο είναι πάντα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους, και τα μάτια τους λάμπουν από ευγνωμοσύνη, παρά τον καθημερινό αγώνα τους για επιβίωση.

Ανάμεσά τους, οι κάτοικοι της Κοινότητας Γκιτέσι στη Ρουάντα, μια από τις ωραιότερες μα και φτωχότερες χώρες του πλανήτη.
Πριν από λίγες ημέρες, μια ομάδα νέων ανθρώπων από την Κύπρο, ταξίδεψαν στη Ρουάντα με την αποστολή της actionaid, και έζησαν μια πρωτόγνωρη αλλά μοναδική εμπειρία, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σ’αυτούς ανθρώπους, και ειδικά στα παιδιά.

Η Βικτώρια Κλεάνθους, η Σοφία Παπαδημητρίου, η Άννα Σωτηριάδου, η Έλενα Σωτηριάδου, ο Δημήτρης Ζορπάς, η Ρουάντα Gkoulaxizova, ο Λευτέρης Μέσσιος και η Ελένη Πογιατζή μαζί με άλλους εθελοντές, αφιέρωσαν χρόνο, πρόσφεραν, μοίρασαν απλόχερα ανιδιοτελή αγάπη και βοήθησαν έτσι ώστε να χτιστούν τουαλέτες για το σχολείο των παιδιών, και ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος έτσι ώστε να αλλάζουν τα κορίτσια όταν έχουν περίοδο.

Οι άνθρωποι αυτοί, αντίκρισαν εικόνες πρωτόγνωρες. Συνειδητοποίησαν ιδίοις όμμασι πώς είναι να ζεις σε συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας.
Πως είναι να μην έχεις ούτε τα απαραίτητα για να ζήσεις. Πώς είναι να περπατάς χιλιόμετρα και λίγο νερό ή για να πας σχολείο.

Να μην έχεις τίποτα, αλλά να χαμογελάς με τη ψυχή σου, χωρίς ίχνος υποκρισίας.

Έπαιξαν με τα παιδιά, χόρεψαν, αντάλλαξαν αγκαλιές, μοιράστηκαν ξεχωριστές στιγμές, έδωσαν ελπίδα. Σ’ αυτή τη ξεχασμένη κοινότητα, ο εθελοντισμός, γέννησε αισθήματα ψυχικής πληρότητας.

Όλες αυτές τις στιγμές, τις κατέγραψαν με το κινητό τους τηλέφωνο θέλοντας να μεταδώσουν το μήνυμα της αξίας της προσφοράς, του εθελοντισμού και της ελπίδας που μπορεί να προσφέρει κάποιος σ’αυτούς τους ανθρώπους, μόνο με λίγα σεντ την ημέρα.

Για τους ίδιους, οι εικόνες αυτές θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη τους. Όλοι τους, χωρίς δεύτερη σκέψη λένε πως θα ξανάκαναν αυτό το ταξίδι χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ανάμεσα στους Κύπριους εθελοντές και Άννα, η οποία έκανε αυτό το ταξίδι με την 15χρονη κόρη της Έλενα. Οι δυο τους, είναι ανάδοχοι ενός κοριτσιού στη Ρουάντα, με το οποίο αλληλογραφούν. Στο ταξίδι αυτό, είχαν την ευκαιρία να την επισκεφτούν και να δουν πώς ζει η ίδια και η οικογένειά της, περιγράφοντας αυτή τη ξεχωριστή εμπειρία.

Η μεγαλύτερη δύναμη της ActionAid είναι οι χιλιάδες υποστηρικτές της. Οι εθελοντές δουλεύουν μαζί με τους κατοίκους του αναπτυσσόμενου κόσμου, ερευνούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αναζητούν τα βαθύτερα αίτια που τα δημιουργούν έτσι ώστε να σχεδιάσουν εκστρατείες που θα φέρουν μόνιμες και ουσιαστικές βελτιώσεις στις ζωές αυτών των ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί πως Ρουάντα, συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη με το προσδόκιμο ζωής να είναι τα 64 χρόνια.
Η πλειονότητα των κατοίκων επιβιώνει με λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα είναι είδος πολυτελείας που απολαμβάνει μόνο το 20% του πληθυσμού. Το 43% των κατοίκων δεν πίνει καθαρό νερό ενώ μόλις το 5% του πληθυσμού έχει στο σπίτι του σαπούνι και νερό έτσι ώστε να τηρεί τις βασικές συνθήκες υγιεινής. Πολλά παιδιά στη Ρουάντα δεν πηγαίνουν σχολείο. Οι γονείς τους, τα κρατούν σπίτι για να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού και τα χωράφια ενώ χιλιάδες από αυτά είναι υποσιτισμένα.

Αν και εσύ πιστεύεις πραγματικά σε έναν πιο δίκαιο κόσμο, γίνε η αλλαγή!
Γίνε ανάδοχος ενός παιδιού και δώσε ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους.
Είναι ευλογία να φτιάχνει και να συντηρεί κανείς την “αλυσίδα” της ελπίδας και της αλληλεγγύης…

Πηγή: reporter.com.cy