Θαύματα και θαυμαστά γεγονόταΠολυμέσα - Multimedia

Ήχησε ξανά η καμπάνα σε αρμενική εκκλησία 368 ετών στην Τουρκία (φωτο, βίντεο)

14 Απριλίου 2018

Ήχησε ξανά η καμπάνα σε αρμενική εκκλησία 368 ετών στην Τουρκία (φωτο, βίντεο)

Συγκινητικές στιγμές έζησαν Αρμένιοι από την επαρχία Μαρντίν στην Τουρκία που έκαναν Ανάσταση στην αρμενική εκκλησία Σουρπ Κεβόρκ (Αγ. Γεώργιος) του Ντερίκ, και άκουσαν για πρώτη φορά μετά από 368 χρόνια να ηχεί η καμπάνα.

Η εκκλησία που είναι γνωστή ως «Κόκκινη Εκκλησία» χτίστηκε το 1650, αλλά το χωριό λεηλατήθηκε από τους Τούρκους το 1895 στη διάρκεια των χαμιτικών σφαγών.

Άνδρες και γυναίκες προσκύνησαν στην εκκλησία που χρόνια τώρα είχε αφεθεί στην τύχη της. Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο μαρτυρούν ότι η αρμενική εκκλησία από θαύμα στέκει ακόμα στη θέση της!

Ο Ζακάρια Σαπουντζού (Zekeriya Sabuncu), ένας από τους τρεις Αρμένιους κατοίκους του χωριού, μαζί με μέλη της κοινότητας επισκέφτηκαν την εκκλησία, άναψαν κερί και προσευχήθηκαν στη μνήμη των θυμάτων.

«Μετανάστευσα στην Κωνσταντινούπολη με την οικογένειά μου πριν από 37 χρόνια αλλά πριν από πέντε χρόνια η νοσταλγία με έκανε και γυρίσω πίσω. Εδώ, ξανάρχισα την παραγωγή σαπουνιού, το επάγγελμα του πατέρα μου, μετά από 130 χρόνια. Η εκκλησία αυτή χτίστηκε το 1650. Μέχρι το 1915 είχαμε 7 εκκλησίες και 3 σχολεία στην περιοχή που δίδασκαν την τουρκική, αρμενική και γαλλική γλώσσα. Στα τέλη του 19ου αιώνα ζούσαν εδώ 60 οικογένειες Αρμενίων. Η περιοχή είχε περίπου 1750 άτομα πληθυσμό. Τώρα είμαστε μόνο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων» δήλωσε στη διαδικτυακή εφημερίδα gazetekarinca.

 

Πηγή: pontos-news.gr