Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Αντιμέτωπο με αγωγή το Facebook για το face tagging σε φωτογραφίες χρηστών

19 Απριλίου 2018

Αντιμέτωπο με αγωγή το Facebook για το face tagging σε φωτογραφίες χρηστών

Ομοσπονδιακός δικαστής των Η.Π.Α. αποφάνθηκε τη Δευτέρα ότι θα πρέπει να ασκηθεί αγωγή στη Facebook, καθώς το κοινωνικό δίκτυο χρησιμοποίησε παράνομα διαδικασία αναγνώρισης προσώπου (face tagging) στις φωτογραφίες χωρίς άδεια του χρήστη.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια του σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων χρηστών του κοινωνικού δικτύου προς την Cambridge Analytica.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, ο δικαστής James Donato αποφάνθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο ότι η αγωγή είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να επιλυθεί η διαμάχη σχετικά με τα πρότυπα προσώπου.

Το Facebook δήλωσε ότι επανεξετάζει την απόφαση. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η υπόθεση δεν έχει αξία και θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας δυναμικά», ανέφερε η εταιρεία.

Σημειώνεται ότι χρήστες του κοινωνικού δικτύου έκαναν μήνυση κατά του Facebook το 2015, για φερόμενες παραβιάσεις νόμου του Ιλινόις σχετικά με τις πληροφορίες για τα βιομετρικά στοιχεία.

Η αγωγή θα περιλαμβάνει εκείνους τους χρήστες του Ιλινόις για τους οποίους το Facebook δημιούργησε και αποθήκευσε αλγόριθμους αναγνώρισης προσώπου μετά τις 7 Ιουνίου 2011, σύμφωνα με τον Donato.

Αυτή είναι η ημερομηνία που το Facebook λάνσαρε τα «Tag Suggestions», ένα χαρακτηριστικό που προτείνει στους ανθρώπους να κάνουν tag αφότου ένας χρήστης κάνει upload μία φωτογραφία.

 

Πηγή: emea.gr