Αστρονομία & ΑστροφυσικήΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Θ. Οικονόμου: Από τη NASA στο Αστρονομικό πάρκο Όρλιακα

20 Απριλίου 2018

Θ. Οικονόμου: Από τη NASA στο Αστρονομικό πάρκο Όρλιακα

Γρεβενιώτης στην καταγωγή -γεννήθηκε στο χωριό Ζιάκας- ο αστροφυσκός Θανάσης Οικονόμου, επι χρόνια συνεργάτης της NASA, «επιστρέφει» στην γενέθλια γη για να βοηθήσει στην πραγματοποίηση ενός οράματος: την κατασκευή εκπαιδευτικού Aστρονομικού Πάρκου-μοναδικό στην Ευρώπη- στον Όρλιακα Γρεβενών!

Χθες, ο υπό σύσταση Σύλλογος Φίλων Υλοποίησης του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα πραγματοποίησε την ιδρυτική του συνεδρίαση παρουσία του Θανάση Οικονόμου, ενός αστροφυσικού που συνεργάστηκε με τη NASA σε σημαντικές μη επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη ‘Αρη και όχι μόνο. Ήταν εκεί, στην ομάδα της ΝASA που προετοίμασε την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι!

Σε ένδειξη τιμής ο Γρεβενιώτης επιστήμονας του διαστήματος είναι ο πρώτος που έβαλε την υπογραφή του ως ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας για τη δημιουργία του Αστρονομικού πάρκου του Όρλιακα ο κ.Οικονόμου ανέφερε ότι το έργο θα ωφελήσει την περιοχή, θα προσελκύσει κόσμο όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά μπορεί και από όλη την Ευρώπη, καθώς ναι μεν υπάρχουν αστρονομικά πάρκα, αλλά όχι σαν και αυτό που θα φτιαχτεί στα Γρεβενά. Πολύ περισσότερο, θα συντελέσει στο να ασχοληθούν με την επιστήμη της Αστροφυσικής νέοι άνθρωποι που ως παιδιά επισκεπτόμενα το Πάρκο θα έχουν την ευκαιρία ο νυχτερινός ουρανός, τα αστέρια και οι πλανήτες να επηρεάσουν την φαντασία και τον ψυχισμό τους.

Στο αστρονομικό πάρκο θα εγκατασταθεί υπερσύγχρονος εξοπλισμός, τηλεσκόπια, τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής.
Οι μελέτες που υπάρχουν εδώ και 10 χρόνια, πρέπει να επικαιροποιηθούν και στη συνέχεια θα αρχίσουν οι εργασίες, εκτιμάται το 2019. Το έργο αναμένεται να ενταχθεί στα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας.

 

Πηγή: ert.gr