Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η Κορέα οδεύει σε νέα εποχή: Κιμ Γιονγκ Ουν – Μουν Τζε-ιν έσφιξαν τα χέρια

27 Απριλίου 2018

Η Κορέα οδεύει σε νέα εποχή: Κιμ Γιονγκ Ουν – Μουν Τζε-ιν έσφιξαν τα χέρια

Με μία χειραψία υψηλού συμβολισμού πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο ξεκίνησε η ιστορική συνάντηση του προέδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν στον ομόλογό του, που πέρασε τα σιδηρόφρακτα σύνορα κι έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε το νοτιοκορεάτικο χώμα μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-’53).

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζή στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες.

«Ήρθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».

Στην κορυφή του μενού της συνόδου βρίσκεται το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας και Μουν τόνισε στον ομόλογό του ότι ελπίζει πως θα καταλήξουν σε «μια τολμηρή συμφωνία ώστε να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο».

https://edition.cnn.com/asia/live-news/north-korea-south-korea-summit-intl/index.html?sr=twCNN042718undefined1250PMStory

 

Πηγή: cnn.gr