Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πρώτος γάμος εγκλωβισμένων στο Ριζοκάρπασο εδώ και 27 χρόνια

15 Μαΐου 2018

Πρώτος γάμος εγκλωβισμένων στο Ριζοκάρπασο εδώ και 27 χρόνια

«Ξαναζωντανεύει το Ριζοκάρπασο», λέει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Καρπασίας.

 

Χαρμόσυνα θα χτυπήσει η καμπάνα της εκκλησίας του Αγίου Συνέσιου, στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο το επόμενο Σάββατο, στις 18:00, για το γάμο ζευγαριού εγκλωβισμένων, για πρώτη φορά από το 1991. «Ξαναζωντανεύει το Ριζοκάρπασο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη σημασία αυτού του γάμου. Ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή έχει επιστρέψει και επανεγκατασταθεί πρόσφατα αριθμός Καρπασιτών.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι πρόκειται για περίπου καμιά 15αριά οικογένειες, οι οποίες έχουν επιδιορθώσει τα σπίτια τους και άρχισαν επίσης να δραστηριοποιούνται στο Ριζοκάρπασο επαγγελματικά. Ο κ. Φαλάς δίνει το παράδειγμα των τριών εστιατορίων, ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων, που λειτουργούν στην περιοχή και αναφέρει ότι έχουν χαλαρώσει οι περιορισμοί που επιβάλλονταν στους ψαράδες για άσκηση του επαγγέλματος στην περιοχή, ενώ στους εγκλωβισμένους επιτρέπεται επίσης, υπό όρους, η καλλιέργεια χωραφιών.

Το ζευγάρι, ο Χρίστος Αχιλλέως ο οποίος προέρχεται από τη μεγαλύτερη οικογένεια Ριζοκαρπασιτών και είναι ένα από 13 αδέλφια, μαζί με την εκλεκτή του Χριστίνα Χαλκίτη από τη Ρόδο, θα δέχονται συγχαρητήρια από τις 19:00 στο κέντρο «Γιαννάκης» στον Άγιο Θέρισσο.

Σύμφωνα με τον κ. Φαλά, το 1991 ήταν και η τελευταία χρονιά όπου είχαν γίνει δύο γάμοι εγκλωβισμένων. Για τον Άγιο Συνέσιο σημειώνει ότι πρόκειται για τη μοναδική εκκλησία στην κατεχόμενη περιοχή, η οποία ουδέποτε διέκοψε τη λειτουργία της.

Το μυστήριο του γάμου θα τελέσει ο πάτερ Ζαχαρίας, ο μοναδικός ιερέας ο οποίος ζει στο Ριζοκάρπασο. Σήμερα σε ολόκληρο το Ριζοκάρπασο ζουν 410 Καρπασίτες και Μαρωνίτες.

 

Πηγή: dialogos.com.cy