Θεολογία και Ζωή

Καλαμαριάς Ιουστίνος: ”Εθνικό έγκλημα η ονομασία των Σκοπίων ως «Μακεδονία του Ίλιντεν»”

21 Μαΐου 2018

Καλαμαριάς Ιουστίνος: ”Εθνικό έγκλημα η ονομασία των Σκοπίων ως «Μακεδονία του Ίλιντεν»”

Με λαμπρότητα τελέστηκε η Σύναξη πάντων των εν Πόντω διαλαμψάντων Αγίων στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Η Εορτή αυτή θεσπίστηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Ιουστίνος, ο οποίος και προέστη της Θείας Λειτουργίας, ενώ κήρυξε και το θείο λόγο.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το Μνημόσυνο πάντων των εν Πόντω αδίκω θανάτω τελειοθέντων και σφαγιασθέντων Ορθοδόξων αδελφών και πατέρων ημών.

Στο τέλος του Μνημοσύνου, ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε την υποχρέωση όλων των απογόνων των σφαγιασθέντων Ποντίων, να μνημονεύουν τη θυσία τους και να διατηρούν τα ιδανικά που τους παρέδωσαν.

Τόνισε δε ότι η λήθη αυτής της θυσίας αποτελεί έγκλημα προς τις γενεές που έρχονται.

Παράλληλα, διαμαρτυρήθηκε εντονότατα για την πρόταση να ονομαστεί το κρατίδιο των Σκοπίων ως “Μακεδονία του Ίλιντεν”, τονίζοντας ότι μια τέτοια λύση στο Σκοπιανό πρόβλημα θα αποτελέσει εθνική προδοσία.

Τέλος, τελέστηκε Τρισάγιο ενώπιον της προτομής του από Τραπεζούντος Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσάνθου, η οποία βρίσκεται όπισθεν του Μητροπολιτικού Ναού.

Την Πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους οι στρατιωτικές και πολιτικές Αρχές του τόπου.

Πηγή: romfea.gr