Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πλαστικές σακούλες: Ξεκινάει η απόδοση του ειδικού τέλους – Οι πληρωμές και τα πρόστιμα

26 Μαΐου 2018

Πλαστικές σακούλες: Ξεκινάει η απόδοση του ειδικού τέλους – Οι πληρωμές και τα πρόστιμα

Η απόδοση του ειδικού Τέλους για τις πλαστικές σακούλες ξεκινάει εντός του Μαΐου. Η ΑΑΔΕ με σχετική εγκύκλιο ενεργοποίησε την ειδική εφαρμογή στο Taxis, δημοσιοποιώντας παράλληλα την ειδική φόρμα.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Η δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας υποβάλλεται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (aade.gr).

Οι εισπράξεις του περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας, εισάγονται στον Κωδικό Αριθμό Εσόδου «Κ.Α.Ε. 1531»

Η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση εκπρόθεσμης, ανακριβούς ή μη υποβολής της δήλωσης απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας καθώς και γενικά η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του τέλους αυτού διέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), όπως ισχύει

Η δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας υποβάλλεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018 και αφορά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τι ισχύει για τα πρόστιμα

Παραγωγός που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του βαρύνεται με πρόστιμο από 1.000 μέχρι 10.000 ευρώ
Εμπορος που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του βαρύνεται με πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ
Διακινητής / διανομέας που παραβαίνει τις υποχρεώσεις βαρύνεται με πρόστιμο από 500 μέχρι 1.000 ευρώ.
Σε περίπτωση υποτροπής για τις ίδιες παραβάσεις εντός τριετίας, τα ποσά των ανωτέρω επιβαλλόμενων προστίμων διπλασιάζονται και σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος τα ποσά των προστίμων τριπλασιάζονται.

 

Πηγή: iefimerida.gr