Άγιον ΌροςΕπιστήμες, Τέχνες & ΠολιτισμόςΘεολογία και Ζωή

Ψήφισμα κατά της απόφασης για τα Σκόπια από τη Μητρόπολη Βεροίας (ΦΩΤΟ)

29 Ιουνίου 2018

Ψήφισμα κατά της απόφασης για τα Σκόπια από τη Μητρόπολη Βεροίας (ΦΩΤΟ)

Το Σάββατο 23 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των ΚΔ΄ Παυλείων διοργανώθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας η Η΄ Μοναχική Σύναξη που φέτος είχε θέμα: «Μοναχισμός και Ιεραποστολή».

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπλης Βεροίας, το πρωί τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, ενώ έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και Κινσάσας κ. Νικηφόρος, ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο.

Ακολούθησε η έναρξη των εργασιών της Μοναχικής Συνάξεως, στην οποία συμμετείχαν Μοναχοί και Μοναχές από 45 Ιερές Μονές της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Μοναχικής Συνάξεως, ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Την προεδρία της Συνάξεως ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Νικηφόρος ο οποίος παρουσίασε τους εισηγητές:

α) Ιερομόναχος Δημήτριος απο την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, ο οποίος μίλησε περί της διακονίας της εξωτερικής Ιεραποστολής από το σύγχρονο μοναχισμό,
β) Αρχιμ. Νικηφόρος Μανάδης, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Φλωρίνης, ο οποίος μίλησε περί του Ιεραποστολικού έργου του Αγίου Κοσμά

και γ) Γερόντισσα Μακρίνα, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας του Έβρου, η οποία μίλησε περί της εσωτερικής ιεραποστολής του σύγχρονου μοναχισμού.

Στην συνέχεια εγκρίθηκε ψήφισμα κατά της υπογραφής της συμφωνίας για το όνομα της γειτονικής χώρας των Σκοπίων, το κείμενο του οποίου παρετίθεται παρακάτω.

Οι εργασίες της Μοναχικής Συνάξεως ολοκληρώθηκαν με την ανάγνωση των πορισμάτων και την κήρυξη της λήξεως από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα.

Τις εργασίες της Μοναχικής Συνάξεως παρακολούθησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης, Πρεσπών καί Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Κίτρους κ. Γεώργιος και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Ακολουθεί το ψήφισμα :

ΨΗΦΙΣΜΑ

των συνέδρων

του Η´ Μοναχικού Συνεδρίου

της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας

προς

τον Εξοχώτατο Πρόεδρο

της Ελληνικής Δημοκρατίας

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Με αίσθημα βαθυτάτης ευθύνης έναντι της ιστορίας του Έθνους μας και των θυσιών των πατέρων μας για την ελευθερία και την εδαφική ακε­ραιότητα της πατρίδος μας, οι μονα­χοί και οι μοναχές, εκπρόσωποι Ιε­ρων Μονών της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσ­σαλίας και της Ηπεί­ρου, που μετέ­χουμε στο Μοναχικό Συνέδριο, το οποίο οργάνωσε η Ιερά Μητρό­πολη Βεροίας

, Ναούσης και Καμπα­νίας, σήμερα 23 Ιουνίου 2018, στη Βέροια, με θέμα: «Μοναχισμός και Ιεραποστολή», επιθυμούμε να απευθυν­θούμε προς εσάς, τον ανώτατο πο­λι­τειακό άρχοντα της χώρας μας, και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας και την αγανάκτησή μας για την υπο­γραφή της συμφωνίας για το όνομα της γειτονικής χώρας.

Η συμφωνία αυτή, η οποία όπως καλώς γνωρίζετε και λόγω της ακα­δημαικής ιδιότητος, δεν αποτε­λεί μόνον μία επώδυνη και ατιμω­τική υποχώρηση της Ελλάδος ένα­ντι των επί 70 χρόνια σφετεριστών του ονό­ματος, της ιστορίας και του πολιτι­σμού της Μακεδονίας μας και διεκ­δικητών, σύμφωνα με το Σύνταγμά τους, και των εδαφών της Μακε­δο­νίας μας προκειμένου να δημιουργή­σουν την λεγόμενη «Μακεδονία του Αιγαίου», η οποία αποτελούσε ανέ­κα­θεν επιδίωξή τους, αλλά και είναι αντίθετη προς την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ο οποίος όχι μόνο δεν ερω­τήθηκε αλλά και καθυ­βρι­ζεται, όταν διαμαρτύρεται και δια­δη­λω­νει υπέρ των δικαίων του.

Έχοντας εμπιστοσύνη στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που σας χαρα­κτη­­ρίζει, στις δημοκρατικές και πατριω­τι­κες σας ευαισθησίες σας ζητούμε:

Να μην θελήσετε ποτέ να επι­κυρώσετε την υπογραφείσα επαί­σχυντη συμφωνία παρα­χω­ρη­σεως του ονόματος της Μα­κεδονίας μας στη γείτονα χώρα, παραχώρηση η οποία θα έχει τραγικές και ανυπολόγι­στες συνέπειες για την πατρίδα μας.
Να μην θελήσετε να νομιμο­ποιήσετε με την υπογραφή σας ο,τι η κυβέρνηση, υποχωρώντας σε εξωτερικές πιέσεις και ιδίως στις πιέσεις του ειδικού απε­σταλ­μένου του ΟΗΕ Μάθιου Νι­μιτς, ο οποίος επί 25 χρόνια δια­μεσολαβούσε προς όφελος πα­ντο­τε της άλλης πλευράς, του χάρισε ως δώρο γενεθλίων, ανα­ζωπυρώνοντας έτσι τις αλυ­τρωτικές βλέψεις της γείτονος χώρας και εκείνων που αισθα­νόταν ότι δεν είχε δικαιωθεί η ευχή του τότε ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, η οποία εκ­φρα­σθηκε στον ίδιο ακριβώς τόπο πριν από σχεδόν 70 χρόνια, για τη δημιουργία ενιαίου (δη­θεν) Μακεδονικού κράτους.

Να μην επιτρέψετε η επικύρω­ση της παράλογης και αντεθνι­κης συμφωνίας παραχωρήσεως του όρου Μακεδονία, για το όνομα, τη γλώσσα και την εθνι­κη ταυτότητα των γειτόνων, να γίνει αφορμή διχασμού του ελ­ληνικού λαού και ενισχύσεως ακραίων στοιχείων τα οποία εκ­μεταλλεύονται προς ίδιον όφε­λος τα γνήσια πατριωτικά αισθή­ματα των περισσοτέρων Ελλήνων.
Σας ζητούμε ακόμη να μην δια­ψεύσετε την εμπιστοσύνη του ελλη­νικού λαού στο πρόσωπό σας· να μην διαλύσετε την πίστη του ότι μπορεί να προσβλέπει σε σας ως τον θεματοφύλακα της ενότητος του Έθνους αλλά και της αξιοπρεπείας και της εδαφι­κης ακεραιότητός του.
Σας ζητούμε να μην λησμονή­σετε τα δάκρυα του μεγάλου προκατόχου σας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, για την ελληνικό­τητα της Μακεδονίας μας και να αποδειχθείτε αντάξιός του, βρι­σκοντας τον προσφορότερο τρο­πο για την προάσπιση των δι­καίων της Μακεδονίας μας, που αποτελεί αίτημα της πλειοψη­φίας του Ελληνισμού, εντός και εκτός συνόρων.
Σας ζητούμε τέλος να μην ξεχά­σετε ότι η Ιστορία δεν χαρίζει τη δόξα της σε όσους υποχωρούν και υποκύπτουν σε πιέσεις αλλά σε εκείνους οι οποίοι αιρόμενοι στο ύψος των περιστάσεων και έχοντας συναίσθηση του χρέους που απορρέει από το αξίωμά τους, υπερασπίζονται το συμφέ­ρον του ελληνικού λαού, το συμφέρον της πατρίδος με οποι­ο­δήποτε τίμημα.

Ακολουθούν οι υπογραφές των παρόντων Αρχιερέων μοναχών και μοναζουσών :

†Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων

†Ο Καστορίας Σεραφείμ

†Ο Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος

†Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ

†Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος

†Ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος

†Ο Κινσάσας Νικηφόρος

†Ο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος

Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας
Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτη Βεροιας Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας
Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας
Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ναούσης Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας
Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Μουτσιάλης Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας
Ιερά Μονή Παναγίας Καλλίπετρας Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας
Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης
Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπαβιανης Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης
Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης
Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης
Ιερά Μονή Ιεράς ¨Αγίου Κοσμά Αρδάσης Μητροπόλεως Φλωρίνης
Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος και Ευβούλης Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδοράχης Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικροκάστρου Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου
Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Δρυοβούνου Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Δρυοβούνου Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου
Ιερά Μονή Παναγίας Γουμενίσσης Ιεράς Μητροπόλεως Γουμένισσης
Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πανοράματος Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης
Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σταγιάδων Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών
Ιερά Μονή Αγίς Βαρβάρας Ρουσάνου Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ρητίνης Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κορινού Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους
Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυράχης Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους
Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επταχωρίου Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας
Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας
Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Ρώσου Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας
Ιερά Μονή Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας
Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά
Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά
Ιερά Μονή Αναλήψεως Πρώτης Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών
Ιερά Μονή Παναγίας του Έβρου Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως
Ιερά Μονή Ταξιαρχών Πηλίου Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος
Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισού
Ιερά Μονή Αγίου Νικάνωρος Ζάβορδας Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών
Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βύσσιανης Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κομνηνείου Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης
Ιερά Μονή Αγίου Χριστοφόρου Αρναίας Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού
Ιερά Καλύβη Αρχαγγέλων Μικράς Αγίας Άννης
Ιερά Μονή Ταξιαρχών Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης

Δείτε φωτογραφίες της Μητρόπολης εδώ

 

Πηγή: vimaorthodoxias.gr