Γαστρονομία

Σολομός σοτέ με σπανάκι και ντοματίνια

29 Ιουνίου 2018

Σολομός σοτέ με σπανάκι και ντοματίνια

recipe_main_akis-petretzikis-solomos-sote-me-spanakiΣυστατικά
  • 600 γρ. σολομό χωρίς κόκκαλα
  • ελαιόλαδο
  • 6-8 κ.σ. χυμό λεμονιού (χωρισμένο)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 κολοκυθάκια
  • 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • σπανάκι 300 γρ κατεψυγμένο-αποψυγμένο ή φρέσκο
  • 2 κ.γ. θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φύλλα)
  • κρέμα βαλσάμικο
  • τριμμένο φουντούκι
Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον σοτέ σολομό

  • Κόβουμε το φιλέτο του σολομού σε κάθετες μερίδες (100-150 γρ.) και το χαράζουμε με ένα μαχαίρι διαγώνια από τη μεριά της πέτσας 2 φορές για να ψηθεί καλύτερα το ψάρι.
  • Πασπαλίζουμε με λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και δίνουμε χρώμα στο σολομό πρώτα από τη μεριά της πέτσας, πιέζοντας ελαφρά με μια σπάτουλα.
  • Το ψάρι θα καταλάβουμε ότι έχει πάρει χρώμα όταν με τη σπάτουλα πάμε να το γυρίσουμε από την άλλη πλευρά και ξεκολλάει εύκολα από το τηγάνι.
  • Στη συνέχεια, δίνουμε χρώμα και από τις υπόλοιπες πλευρές και σβήνουμε με κρέμα βαλσαμικού και λεμόνι.
  • Μόλις δέσουν τα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το σπανάκι

  • Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε χοντρές ροδέλες πάχους 1 εκ.
  • Ρίχνουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κολοκυθάκια.
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σπανάκι  και το σοτάρουμε και αυτό για 2 λεπτά για να χάσει τον όγκο του.
  • Προσθέτουμε και τα ντοματίνια και λίγο φρέσκο θυμάρι και τα σοτάρουμε και αυτά για 2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με κρέμα βαλσαμικού και λεμόνι και σερβίρουμε με τα φουντούκια επιπλέον φρέσκο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.