Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ποιο είναι το Πιο Ελαφρύ Antivirus για Παλιό PC ή Αδύναμο Laptop

4 Ιουλίου 2018

Ποιο είναι το Πιο Ελαφρύ Antivirus για Παλιό PC ή Αδύναμο Laptop

Εάν έχουμε έναν υπολογιστή με περιορισμένες δυνατότητες ή είναι αρκετά παλιός, τότε είναι ζωτικής σημασίας να εγκαταστήσουμε ένα ελαφρύ Antivirus που δεν χρησιμοποιεί πολλούς από τους πόρους του συστήματός. Στον οδηγό θα δούμε τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς για παλιό PC ή νέο laptop χαμηλών προδιαγραφών και επιδόσεων, έτσι ώστε να έχουμε επαρκή ασφάλεια χωρίς ενοχλητικές καθυστερήσεις.

Πώς να επιλέξουμε σωστά ένα ελαφρύ antivirus
Το καλύτερο ελαφρύ λογισμικό προστασίας από ιούς δεν πρέπει να έχει μεγάλο μέγεθος, ιδίως αν έχουμε ένα laptop με μικρό eMMC αποθηκευτικό, της τάξης των 32GB.

Ως εκ τούτου, πρέπει, ει δυνατόν, να βασίζεται στο σύννεφο (cloud) και να είναι σε θέση να απομακρύνει το κακόβουλο λογισμικό σε πραγματικό χρόνο, με την ελάχιστη δυνατή χρήση πόρων.

Προστασία από το σύννεφο
Σε αντίθεση με διάφορα παραδοσιακά antivirus, που πρέπει να κατεβάζουμε μια ενημερωμένη έκδοση σε περιοδική βάση, το cloud antivirus χρησιμοποιεί μόνο το σύννεφο για να κάνει την εργασία ταξινόμησης και σάρωσης για νέους ιούς. Έτσι ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις νέες απειλές.

Αυτά ακριβώς ήταν και τα κριτήρια στα οποία βασιστήκαμε για να επιλέξουμε, βάσει έρευνας, το πλέον κατάλληλο ελαφρύ antivirus για τον υπολογιστή μας με χαμηλές προδιαγραφές, είτε πρόκειται για ένα παλιό επιτραπέζιο PC, είτε για ένα νέο φορητό με περιορισμένες δυνατότητες.

Βέβαια, αν έχουμε μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, δεν σημαίνει ότι τα βραβευμένα δωρεάν antivirus θα μας επιβαρύνουν δραματικά τον παλιό υπολογιστή, καθώς μερικά εξ αυτών, βάσει των επίσημων μετρήσεων των ανεξάρτητων εργαστηρίων, κάνουν την ελάχιστη δυνατή χρήση πόρων.

Panda Dome
Υποστήριξη: Windows 10, 8 / 8.1, 7, Windows Vista και Windows XP (SP3 ή νεότερη έκδοση), Mac, Linux, Android, iOS
Μέγεθος: 139 MB
Πρόκειται για το γνωστό Panda Cloud Antivirus. Aπό το 2014 έχει ενοποιηθεί στα  καταναλωτικά προϊόντα της σχεδιάστριας εταιρείας, και μετονομάσθηκε σε Panda Dome.

Θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία λογισμικά προστασίας από ιούς στα εργαστήρια του AVTest, και μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.

Το δωρεάν και ελαφρύ antivirus έχει πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον, και χρησιμοποιεί τη δύναμη του cloud computing για να σαρώσει και να εξαλείψει τους ιούς από τον υπολογιστή μας σε πραγματικό χρόνο.

Η υπηρεσία προσφέρει προστασία συσκευών USB από μόλυνση, με σάρωση κατά την εισαγωγή τους στο PC. Επιπλέον διαθέτει και δωρεάν VPN για να κάνουμε ευαίσθητες συναλλαγές, με ένα όριο 150ΜΒ ημερησίως.

Το ελαφρύ antivirus ενσωματώνει και το πολύ χρήσιμο Rescue Kit, που δημιουργεί μια μονάδα διάσωσης σε ένα USB stick της επιλογής μας.

Έτσι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο άλλο PC που έχει μολυνθεί και δεν ανοίγει, αφαιρώντας το κακόβουλο λογισμικό, όπως έχουμε δει και σε παλαιότερο οδηγό.

Υπέρ
Αποδοτική ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού σε πραγματικό χρόνο.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε δίσκο διάσωσης USB έκτακτης ανάγκης.
Προστασία συσκευών USB.
Χρήση της τεχνολογίας του cloud computing.
Υψηλή βαθμολογία από τα ανεξάρτητα εργαστήρια δοκιμών AV.
Φιλικό εξελληνισμένο περιβάλλον.
Χαμηλή επίδραση στην ταχύτητα του λειτουργικού συστήματος.
Κατά
Ο προκάτοχος Panda Cloud Antivirus που ενοποιήθηκε, ήταν πιο ελαφρύ antivirus.
Η τεχνική υποστήριξη είναι διαθέσιμη μόνο στην πληρωμένη έκδοση.