Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ξαναρχίζουν οι επανενώσεις οικογενειών που είχαν χωριστεί με τον Πόλεμο της Κορέας

11 Αυγούστου 2018

Ξαναρχίζουν οι επανενώσεις οικογενειών που είχαν χωριστεί με τον Πόλεμο της Κορέας

Την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί από τον Πόλεμο της Κορέας (1950-53), ανακοίνωσε το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.

 

Οι αντιπροσωπείες από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα συμφώνησαν να οργανώσουν στο διάστημα από τις 20 έως τις 26 Αυγούστου κατά το οποίο οικογένειες που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου θα βρεθούν και πάλι μαζί.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάθε χώρα θα στείλει 100 άτομα στις επανενώσεις αυτές. Στα άτομα με κινητικές δυσκολίες θα τους επιτραπεί να συνοδεύονται από έναν συγγενή.

 

Οι επανενώσεις των οικογενειών, που θα είναι οι πρώτες σε διάστημα περίπου τριών χρόνων, είναι μεταξύ των βημάτων που υποσχέθηκαν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν προκειμένου να βελτιώσουν τις σχέσεις των δύο χωρών που είχαν επιδεινωθεί λόγω των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων του Βορρά.

 

Τα προγράμματα επανένωσης είναι ιδιαίτερα φορτισμένα συναισθηματικά, καθώς οι περισσότεροι που συμμετέχουν είναι οι ηλικιωμένοι που ανυπομονούν να ξανασυναντήσουν τους αγαπημένους τους πριν πεθάνουν.

 

Από το τέλος του Πολέμου της Κορέας, οι δύο χώρες είχαν απαγορεύσει στους πολίτες τους να επισκέπτονται συγγενείς από την άλλη πλευρά των συνόρων ή να επικοινωνούν μαζί τους χωρίς άδεια. Περίπου 20.000 Κορεάτες συμμετείχαν σε 20 γύρους επανενώσεων που διεξήχθησαν ανάμεσα στις δύο Κορέες από το 2000.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP