Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Χανιά: Ιερά Μονή Γουβερνέτου ή Κυρία των Αγγέλων

13 Αυγούστου 2018

Χανιά: Ιερά Μονή Γουβερνέτου ή Κυρία των Αγγέλων

ΧΑΝΙΑ: Η Μονή Γουβερνέτου ή Κυρία των Αγγέλων είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κρήτης και αποτελεί δείγμα ορθόδοξης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε το 1537 σε υψόμετρο 260 μέτρων από μοναχούς της Μονής Καθολικού που έφυγαν εξαιτίας της πειρατείας.

Ξεκίνησε να χτίζεται επί Ενετοκρατίας, αλλά οι εργασίες διακόπηκαν λόγω της εισβολής των Τούρκων. Η ολοκλήρωση του ναού πραγματοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια και με ειδική άδεια που παραχώρησαν οι Τούρκοι.

Εξωτερικά μοιάζει με ενετικό φρούριο και έχει πύργους στις τέσσερις γωνίες του με πολεμίστρες, από τους οποίους όμως σήμερα σώζονται μόνο οι δύο. Έχει διαστάσεις 40 x 50 μέτρα και διαθέτει 50 κελιά σε δύο ορόφους. Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου ή Κυρίας των Αγγέλων είναι παραλληλόγραμμη με θόλο και διαθέτει κίονες και γλυπτό διάκοσμο που θυμίζει Ιταλική τεχνική.

Υπάρχουν δύο παρεκκλήσια των Αγίων Δέκα και του Αγίου Ιωάννη του Ξένου, που είναι αφιερωμένο στον 80 251ιδρυτή της Μονής. Μέσα στο χώρο της Μονής λειτουργεί ένα πολύ μικρό μουσείο, που φιλοξενεί έργα εκκλησιαστικής τέχνης και άλλα πολύτιμα κειμήλια.

Η Μονή Γουβερνέτου, βρίσκεται στη χερσόνησο Ακρωτήρι, 19 χιλιόμετρα βόρεια από τα Χανιά και 4 χλμ από την Μονή Αγίας Τριάδας. Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν οι επισκέπτες από την πόλη των Χανίων είναι προς το αεροδρόμιο, ακολουθώντας πινακίδες για την Μονή Αγίας Τριάδας.

Δημοτική Ενότητα: Ακρωτήριου
Ώρες επίσκεψης: Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη: 09.00 – 12.00 και 17.00 – 19.00, Σαββατοκύριακα: 09.00-11.00 και 17.00 – 20.00
Είσοδος: Ελεύθερη (με κατάλληλη ενδυμασία /δεν επιτρέπεται η είσοδος σε γκρουπ)
Τηλέφωνο: +30 28210 63319

 

 

Πηγή: vimaorthodoxias.gr