Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Ξέρεις πού στον κόσμο υπάρχει συνοικία με την ονομασία Βαρόσι;

18 Αυγούστου 2018

Ξέρεις πού στον κόσμο υπάρχει συνοικία με την ονομασία Βαρόσι;

Υπάρχουν κι αλλού Βαροσιώτες.
Οι δύο συνοικίες, φαίνεται να μοιράζονται αρκετά κοινά μεταξύ τους, εκτός από την ορθογραφία, καθώς το Βαρώσι της Κύπρου γράφεται με «ω», ενώ η συνοικία Βαρόσι της Έδεσσας με «ο».

Αρχικά να πούμε ότι το όνομα Βαρώσια, έχει τις ρίζες του στην Τουρκική λέξη varoş που σημαίνει προάστιο. Η λέξη μπήκε στην Τουρκική γλώσσα από τις Βαλκανικές γλώσσες της Οθωμανικής περιόδου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Βαλκανικής χερσονήσου, ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στα Σερβο-Κροατικά, η λέξη varoš σημαίνει «πόλη», «κέντρο», «δήμος» ή «προάστιο», ενώ στα Ουγγρικά η λέξη város σημαίνει «πόλη», «περιφέρεια» ή «δημαρχεία».

Βαρόσι, ιστορική συνοικία της Έδεσσας

Τα Βαρώσια της Αμμοχώστου πριν από την εισβολή του 1974

Τα κυπριακά Βαρώσια ή το Βαρώσι, είναι στην ουσία η πόλη φάντασμα στο νότιο τμήμα της Κυπριακής πόλης της Αμμοχώστου. Πριν την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήταν η σύγχρονη τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου. Οι κάτοικοί της έφυγαν κατά την εισβολή και τέθηκε υπό τουρκικό έλεγχο και παρέμεινε εγκατελειμένη υπό την κατοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τότε. Η είσοδος απαγορεύεται για το κοινό.

Η πόλη φάντασμα σήμερα

Η ομώνυμη συνοικία που βρίσκεται στην Έδεσσα, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, είναι η πρώτη χριστιανική συνοικία που δημιουργήθηκε στην περιοχή, ως εξέλιξη του βυζαντινού οικισμού που αναπτύχθηκε στο χώρο της ακρόπολης και της αρχαίας πόλης.

Το 1944 οι Γερμανοί (Ναζί) έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας επειδή λόγω της θέσης της χρησίμευε ως κέντρο των αντιστασιακών που εύκολα θα μπορούσαν να διαφύγουν στον κάμπο.

Η συνοικία όπως είναι σήμερα

Πρόσφατα έχει γίνει αποκατάσταση βαροσιώτικων σπιτιών η οποία στηρίχθηκε στην μελέτη ανάπλασης του Βαροσίου. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη πήρε το 1ο βραβείο από την ΕΕ το 1990.

Το Βαρόσι αποτελεί το μοναδικό πυρήνα που έχει διασωθεί από το ιστορικό κέντρο της Έδεσσας μεταφέροντας μνήμες της πόλης.
Με πληροφορίες από wikipedia, edessacity.gr, city.sigmalive.com