Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Η εορτή του Τιμίου Προδρόμου στη Χάλκη

3 Σεπτεμβρίου 2018

Η εορτή του Τιμίου Προδρόμου στη Χάλκη

Την 29η Αυγούστου κάθε χρόνο, η Αγία μας Εκκλησία υπερβαλλόντως τιμά και υμνεί τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, τον Βαπτιστή του Χριστού, επί τη μνήμη της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής αυτού. Στην Ιερά Μητρόπολη Σύμης πέραν των λοιπών νησιών της, η τιμή αυτή κορυφώνεται στην Χάλκη, όπου βρίσκεται η ιστορική Μονή του Αγίου Ιωάννου του «Αλάργα», όνομα που της προσιδιάζει απόλυτα, αφού η τοποθεσία της απέχει αρκετά από τον κεντρικό οικισμό του νησιού.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Εφέτος, για πρώτη φορά μετά την εκλογή του, της πανηγύρεως προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ως οικείος Ποιμενάρχης μετέβη στο νησί από την παραμονή της εορτής, συνοδευόμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Νουβίας κ. Σάββα, του π. Αντωνίου Πατρού και του π. Αποστόλου Πεζουβάνη, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή εκ Χάλκης.

Εκεί, τον Σεβασμιώτατο και την Τιμία συνοδεία του υποδέχτηκαν με τις δέουσες τιμές ο Αρχιερατικός Επίτροπος Χάλκης π. Σάββας Πατέρας, ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Μιχαήλ Πατρός μετά μελών του Δ. Σ. ως και οι τοπικές Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Λιμενικές και λοιπές Αρχές, οι οποίες συμμετείχαν σ’ όλες τις λατρευτικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις. Αξιοσημείωτη μεταξύ άλλων ήταν η παρουσία του Υποναυάρχου του Λ.Σ. κ. Ιωα. Αργυρίου και του Υποστρατήγου κ. Γρηγ. Ρουμάνη, Διοικητού της 95ης Α.Δ.Τ.Ε,του κ. Δημ. Κρεμαστινού Αντιπρ. της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου, Πολιτευτών κ.α.

Το εσπέρας ετελέσθη ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός στον αύλιο χώρο της πανηγυρίζουσας Ι. Μονής με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών και πολλών φιλεόρτων επισκεπτών του νησιού, πρωτίστως όμως Χαλκιτών ντόπιων, αλλά και ξενιτεμένων, συγκαλουμένων υπό του προστάτου Αγίου της αγαπημένης τους ιδιαιτέρας Πατρίδας. Αργότερα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε το πατροπαράδοτο λαικό γλέντι με ντόπια μουσικά ακούσματα, χορούς και πλούσια εδέσματα προσφερόμενα στην Μονή για τον σκοπό αυτό, από ευσεβείς προσκυνητές.

Την επομένη κυρία ημέρα της εορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας λειτούργησε στον Ενοριακό Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου με τον Αρχιερατικό Επίτροπο και Εφημέριο π. Σάββα και τον Διάκονό του π. Γεώργιο, ενώ ο Σεβ. Άγιος Νουβίας λειτούργησε με τους άλλους κληρικούς στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Μετά την απόλυση της Θ. Λειτουργίας, η ι. Εικόνα του Τιμίου Προδρόμου μετεφέρθη κατά την τοπική εκκλησιαστική τάξη από το Μοναστήρι του στον Ενοριακό Ναό της Νήσου, όπου την υπεδέχθη ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, συμπαραστατούμενος από τις τοπικές Αρχές και πλήθος προσκυνητών.

Ανεπέμφθη δέηση και η ιερά Εικόνα λιτανεύτηκε στον κεντρικό παραλιακό δρόμο του οικισμού, προς ευλογία των κατοίκων, ενώ τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ροδίων. Τέλος ακολούθησε η Αρτοκλασία και μετά την απόλυση παρετέθηκαν σε όλους πλούσια εόρτια κεράσματα».

 

Πηγή: vimaorthodoxias.gr