Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

«Αφήστε τους Τούρκους να πάρουν ο,τι θέλουν στην Κύπρο» – Τα μυστικά έγγραφα που φανερώνουν το ρόλο των ΗΠΑ στην εισβολή στην Κύπρο

13 Σεπτεμβρίου 2018

«Αφήστε τους Τούρκους να πάρουν ο,τι θέλουν στην Κύπρο» – Τα μυστικά έγγραφα που φανερώνουν το ρόλο των ΗΠΑ στην εισβολή στην Κύπρο

Έγγραφο-φωτιά που αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο του άλλοτε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο έφερε στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα «ahvalnewstr.com».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο αυτό, ο Χένρι Κίσινγκερ προέτρεψε τον πρόεδρο Φορντ να επιτρέψει στους Τούρκους να κάνουν ό,τι θέλουν στην Κύπρο, γιατί όπως του είπε “έχουν το δικαίωμα”.

Ο Κίσινγκερ είχε υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν κανένα λόγο να εναντιωθούν στην προοπτική να ελέγχουν οι Τούρκοι το 1/3 της Κύπρου! Αυτά αναφέρονται στα αποχαρακτηρισμένα πρακτικά μιας συνάντησης που είχαν Φορντ και Κίσινγκερ. «Οι Τούρκοι έχουν δίκιο. Ας πάρουν αυτό που θέλουν και μετά ας διαπραγματευτούν με βάση την κατοχή», αναφέρει.

Ο Κίσινγκερ θεωρούσε την Τουρκία πιο σημαντικό σύμμαχο από την Ελλάδα και γι΄ αυτό έλεγε πως σε περίπτωση πολέμου οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίξουν την Άγκυρα.

Αμέσως μετά απ΄ αυτή τη συνάντηση οι Τούρκοι συνέχισαν τις επιθετικές τους κινήσεις.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Πηγή: iellada.gr