Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τα πλαστικά καλάθια στα αεροδρόμια έχουν περισσότερους ιούς από επιφάνειες τουαλέτας

14 Σεπτεμβρίου 2018

Τα πλαστικά καλάθια στα αεροδρόμια έχουν περισσότερους ιούς από επιφάνειες τουαλέτας

Ιδιαίτερα ανησυχητικά για τους ταξιδιώτες είναι τα αποτελέσματα μιας μελέτης που έδειξε ότι τα πλαστικά καλάθια που καλούνται οι επιβάτες να τοποθετήσουν τα πράγματά τους κατά τον έλεγχο στα αεροδρόμια έχουν πολύ υψηλά επίπεδα ιών.

Εμπειρογνώμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα εντόπισαν στοιχεία ιών στο 10% των επιφανειών αεροδρομίου που εξέτασαν. Ανάμεσά τους τα τερματικά των καταστημάτων, τα σίδερα στις σκάλες, στους μετρητές ελέγχου των διαβατηρίων και στους παιδότοπους.

Η έρευνα έγινε στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι σε ώρες αιχμής, στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγαν ειδικοί του πανεπιστημίου του Νότινχαμ και του Φινλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας κατά το χειμώνα του 2016.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι ιοί εντοπίστηκαν στα πλαστικά καλάθια που τοποθετούν οι επιβάτες τα αντικείμενά τους στο σημείο ελέγχου με ακτίνες Χ των χειραποσκευών.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι κρίσιμοι παράγοντες για τον έλεγχο των περιοχών που έχουν μολυνθεί σε δημόσιους χώρους που πολλοί άνθρωποι περνούν καθημερινά.

 

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Νότινχαμ, ο πιο κοινός ιός είναι ο rhinovirus, που προκαλεί το κρυολόγημα, ενώ τα επιχρίσματα έδειξαν και τον ιό της γρίπης τύπου Α.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν ιοί που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού στις επιφάνειες τουαλέτας.

Ο Τζόναθαν Βαν Ταμ, καθηγητής δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου ανέφερε ότι τα στοιχεία της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της πανδημίας και είναι πιο σημαντικά σε πολυσύχναστες περιοχές.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr