Θεολογία και Ζωή

40ήμερο Μνημόσυνο Γέροντος Γαβριήλ Τσάφου

15 Σεπτεμβρίου 2018

40ήμερο Μνημόσυνο Γέροντος Γαβριήλ Τσάφου

Μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης και αναστάσιμης χαράς τελέστηκε την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 στο Μετόχι του Ι. Ησυχαστηρίου Παναγία των Βρυούλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Μήλεσι Ωρωπού το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του π. Γαβριήλ Τσάφου, εφημερίου επί πενήντα χρόνια στο Ιερό Προσκύνημα του Αγ. Ανδρέου πλ. Αμερικής και κτήτορα της Μονής.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχαν και λάμπρυναν με την σεμνή παρουσία τους εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος και εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος, ενώ συμμετείχαν και πολλοί ιερείς, πνευματικά τέκνα του Γέροντος Γαβριήλ και πλήθος πιστών που ήρθαν και από την Αθήνα και από την ευρύτερη περιοχή για να τον τιμήσουν.

Για τον μακαριστό Γέροντα Γαβριήλ μίλησε πολύ απλά αλλά και βαθειά και καρδιακά ο Θεοφιλέστατος Άγιος Ερυθρών, που αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του εκλιπόντος, τονίζοντας πόσο διακρινόταν για την ταπείνωση, την απλότητα, την καλοσύνη και την αγάπη του προς όλους τους ανθρώπους που η αγάπη του Χριστού έφερνε κοντά του, αλλά και για την αγάπη του για τις πατρίδες και τους προγόνους του. Είπε ότι ο Γέροντας Γαβριήλ, αφού εκπλήρωσε ανθρωπίνως την αποστολή του, ανέβηκε στον ουρανό και συναγάλλεται σήμερα με το νέφος των νεομαρτύρων της Ιωνικής γης αλλά και με όλους τους ανθρώπους, κληρικούς και λαικούς, που ήρθαν στο Ιερό Ησυχαστήριό του για να τιμήσουν τον ίδιο αλλά και τα δάκρυα και τον αγώνα του για να αποκτήσουμε όλοι πνευματική ζωή. Παρέδωσε στην Εκκλησία ιερείς και μοναχούς, πνευματικά παιδιά του, όλους όσους πέρασαν από κοντά του, και οικοδόμησε χιλιάδες ψυχές.

Πηγή φωτογραφιών: panagiavrioulon.gr