Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η εγκεφαλική διέγερση βοηθά στην απεξάρτηση από τα ναρκωτικά

16 Σεπτεμβρίου 2018

Η εγκεφαλική διέγερση βοηθά στην απεξάρτηση από τα ναρκωτικά

Κατά τη διάρκεια θεραπευτικής παρέμβασης οι ασθενείς εμφάνισαν μειωμένα συμπτώματα στέρησης, κακής ποιότητας ύπνου, κατάθλιψης και άγχους

Ψυχίατροι στην Κίνα πραγματοποίησαν κλινικές δοκιμές χρησιμοποιώντας διακρανιακή μαγνητική διέγερση υψηλής συχνότητας και στοχεύοντας ορισμένες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού για να μειώσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry, ερευνητική ομάδα του τμήματος Κοινωνικής και Συμπεφορικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ναντσίνγκ, στην ανατολική επαρχία της Κίνας, Τσιανγκσού, υπέβαλλε σε διακρανιακή μαγνητική διέγερση υψηλής συχνότητας για δύο έως 15 ημέρες ασθενείς εξαρτημένους από τη μεθαμφεταμίνη που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής παρέμβασης οι ασθενείς εμφάνισαν μειωμένα συμπτώματα στέρησης, κακής ποιότητας ύπνου, κατάθλιψης και άγχους.

Σήμερα υπάρχουν περιορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα για την απεξάρτηση από τη μεθαμφεταμίνη.

Η θεραπεία εγκεφαλικής διέγερσης μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών να βελτιώσουν τον αυτοέλεγχο τους, όσον αφορά την επιθυμία τους να παίρνουν συνέχεια φάρμακα ως υποκατάστατο των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Η επιστημονική ομάδα θα διερευνήσει περαιτέρω την πιθανή αξία της εγκεφαλικής διέγερσης σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να αποτρέψει την υποτροπή στον εθισμό.

 

Πηγή: in.gr