Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πρόταση Νόμου για εξώδικη λύση προβλημάτων με «κακούς» ενοικιαστές

28 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόταση Νόμου για εξώδικη λύση προβλημάτων με «κακούς» ενοικιαστές

Πρόταση Νόμου για την τροποποίηση του Περί Ενοικιοστασίου Νόμου, προκειμένου να γίνουν αποτελεσματικότερες οι διαδικασίες ανάκτησης ιδιοκτησίας στην περίπτωση που οι ενοικιαστές δεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους, κατέθεσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Η πρόταση εισάγει μια εξώδικη επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, με επίδοση από τον ιδιοκτήτη ενός εντύπου εξόφλησης των οφειλών του ενοικιαστή με περιθώριο 21 ημέρες. Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής δεν εξοφλήσει τις οφειλές του, θα δίδονται ακόμη 91 ημέρες περιθώριο και εάν ούτε τότε εξοφληθούν οι οφειλές, τότε η υπόθεση θα οδηγείται στο Δικαστήριο, ούτως ώστε ο ιδιοκτήτης να λάβει τα οφειλόμενα ή να ανακτήσει την περιουσία του.

Όσον αφορά καταστήματα και επαγγελματικά υποστατικά, το Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικίων θα μπορεί να εκδίδει διάταγμα με διαδικασία επιτάχυνσης εντός τριών μηνών, εάν ο ιδιοκτήτης οικειοθελώς αποποιηθεί της απαίτησης οποιοιδήποτε οφειλόμενου ποσού από τον ενοικιαστή.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι η εν λόγω πρόταση αφορά τους θέσμιους ενοικιαστές, ενώ τόνισε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Νομικών, οι ιδιοκτήτες περιουσιών είπαν πως εντοπίζουν προβλήματα με Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειά τους, τα οποία και θα μπορούσαν να διαχειριστούν εάν λάμβαναν κανονικά τα οφειλόμενα από τους ενοικιαστές.

 

Πηγή: sigmalive.com