Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος στην Αιθιοπία

26 Οκτωβρίου 2018

Για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος στην Αιθιοπία

 

Tο κοινοβούλιο της Αιθιοπίας εξέλεξε σήμερα ομόφωνα για πρώτη φορά μια γυναίκα, την Σάλε-Γουόρκ Ζέουντα, πρόεδρο της χώρας μετά την παραίτηση του προηγούμενου προέδρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διπλωμάτης καριέρας η Σάλε-Γουόρκ θα είναι η τέταρτη πρόεδρος της Αιθιοπίας μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος του 1995. Βάσει της νομοθεσίας, ο πρόεδρος εκλέγεται για εξαετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά. Η θέση του προέδρου στην Αιθιοπία είναι κυρίως τιμητική, καθώς την εκτελεστική εξουσία έχει ο πρωθυπουργός.
Μέχρι τώρα η Σάλε- Γουόρκ ήταν ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτέρες στην Αφρικανική Ένωση.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρεσβευτής στη Γαλλία, στο Τζιμπουτί και στη Σενεγάλη και μόνιμη εκπρόσωπος της Αιθιοπίας στην Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (Igad), έναν περιφερειακό οργανισμό της ανατολικής Αφρικής.

Η Σάλε- Γουόρκ αντικαθιστά τον Μουλάτου Τεσόμε Γουίρτου, ο οποίος παρατήθηκε αιφνιδιαστικά χθες Τετάρτη, ένα χρόνο προτού ολοκληρώσει τη θητεία του.

«Σε μια ιστορική κίνηση τα δύο σώματα του κοινοβουλίου εξέλεξαν την πρεσβευτή Σάλε- Γουόρκ Ζέουντα νέο πρόεδρο της Αιθιοπίας. Είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κράτους στη σύγχρονη Αιθιοπία», έγραψε στο Twitter ο Φίτσουμ Αρέγκα, προσωπάρχης του πρωθυπουργού της χώρας Αμπίγι Άχμεντ.

Την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Αμπίγι προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του διόρισε 10 γυναίκες υπουργούς, καθιστώντας την Αιθιοπία την τρίτη αφρικανική χώρα που επιτυγχάνει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην κατανομή υπουργείων.

 

Πηγή: real.gr