Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Γιατί τα ρολόγια δείχνουν δέκα και δέκα;

31 Οκτωβρίου 2018

Γιατί τα ρολόγια δείχνουν δέκα και δέκα;

Ήξερες ότι..

Στις περισσότερες διαφημίσεις που έχουν εμφανιστεί ρολόγια χειρός, η ώρα δείχνει 10:10;

Η επιλογή της συγκεκριμένης ώρας γίνεται καθαρά για αισθητικούς λόγους και έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα.

Καταρχάς, δίνει μια αίσθηση συμμετρίας η οποία θεωρείται από τους διαφημιστές ότι κάνει το προϊόν πιο ελκυστικό στους υποψήφιους αγοραστές.

Επίσης, εκείνη την ώρα οι δύο δείκτες πλαισιώνουν ωραία το λογότυπο της εκάστοτε εταιρίας, το οποίο συνήθως βρίσκεται στο πάνω μέρος του καντράν κάτω από το 12.

Άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. η ημερομηνία, βρίσκονται συνήθως στις θέσεις 3, 6 ή 9, οι οποίες με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν παρεμποδίζονται και φαίνονται κανονικά.

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, το άνοιγμα των δεικτών στις θέσεις αυτές μοιάζει με χαμόγελο και με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα στους υποψήφιους αγοραστές.

Μάλιστα πολλές εταιρίες για να διαφοροποιηθούν δεν δείχνουν ακριβώς δέκα και δέκα. Κάποιες επιλέγουν την ώρα 10:09 ή 10:08. Ο λόγος, κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι.

Στην πραγματικότητα η ώρα αυτή είναι ακόμη πιο… συμμετρική από την 10:10 μιας και στα δέκα λεπτά ο δείκτης της ώρας έχει μετακινηθεί κατά 1/6 προς το 11.

Τελευταία κάποιοι διαφημιστές επιλέγουν οι δείκτες να δείχνουν δύο παρά δέκα, το οποίο οπτικά είναι πανομοιότυπο με το 10:10.

 

Πηγή: coolweb.gr