Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πλησιάζει η ώρα του δωρεάν Wifi σε δήμους όλης της χώρας

11 Νοεμβρίου 2018

Πλησιάζει η ώρα του δωρεάν Wifi σε δήμους όλης της χώρας

Από 7 έως 9 Νοεμβρίου οι αιτήσεις των δήμων για δωρεάν WiFi. Τι προβλέπει η διαδικασία

Από την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 13:00, ώρα Κεντρικής Ευρώπης μέχρι τις 9 Νοεμβρίου και ώρα 17:00 θα είναι ανοιχτή η πρόσκληση της Κομισιόν σε δήμους ή ομάδες δήμων της ΕΕ για χρηματοδότηση  δωρεάν δημόσιων δικτύων WiFi. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΕ μέχρι και το 2020 θα διατεθούν 120 εκατομμύρια ευρώ για έως και 8.000 δήμους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να υπενθυμίσουμε πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι απλή και διεξάγεται online ενώ όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν όσοι δήμοι έχουν εγγραφεί στην ειδική πύλη WiFi4EU μπορούν να υποβάλουν αίτηση online για το κουπόνι του συστήματος WiFi4EU αξίας €15,000 «με ένα μόνο κλικ».

Στην περίπτωση της χώρας, ένας στους πέντε δήμους έχουν καταγράψει τα στοιχεία του στο σύστημα. Όσοι βέβαια δεν έχουν εγγραφεί αλλά επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για ένα κουπόνι, μπορούν να εγγραφούν στην πύλη μέχρι την έναρξη της διαδικασίας στις 7 Νοεμβρίου.

Με το κουπόνι, ο δήμος θα μπορεί να δημιουργήσει ένα hotspot Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημαρχείων, των δημόσιων βιβλιοθηκών, των μουσείων, των δημόσιων πάρκων ή των πλατειών. Η χρηματοδότηση θα παρέχεται για δίκτυα που δεν υποκαθιστούν υπάρχουσες δωρεάν ιδιωτικές ή δημόσιες προσφορές με παρόμοια ποιότητα.

Ακολουθώντας την αρχή «first come first served», δελτίο WiFi4EU θα λάβουν οι πρώτοι2.800 δήμοι. Κάθε κράτος-μέλος θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια, θα ακολουθήσουν τρεις ακόμα κλήσεις ενδιαφέροντος για το WiFi4EU, ανά περίπου 6 μήνες.

Σημειωτέον ότι τα δίκτυα που χρηματοδοτούνται από το WiFi4EU εκτός από δωρεάν θα είναι χωρίς διαφημίσεις και χωρίς συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα αυτό είχε ανακοινωθεί πριν από έναν χρόνο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης». Στόχος του είναι να μοιραστούν σε 6-8.000 πόλεις και χωριά, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, «κουπόνια αγοράς» ύψους 20.000 ευρώ, προκειμένου να γίνουν εργασίες για την εγκατάσταση τέτοιων σημείων πρόσβασης. Η βασική ιδέα είναι να απλοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό οι διαδικασίες ώστε να καταστεί προσβάσιμη η υπηρεσία αυτή ακόμη και στους δημάρχους των μικρών κοινοτήτων.

Για να διεκδικήσουν αυτά τα «κουπόνια αγοράς» οι τοπικές συλλογικότητες θα μπορούν να συνδέονται σε έναν ιστότοπο όπου θα βρίσκουν επίσης τον κατάλογο των συμβεβλημένων εταιρειών που θα αναλαμβάνουν την εγκατάσταση. Οι εταιρείες αυτές θα πληρώνονται για το έργο τους από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Μεταξύ των δήμων που έχουν αιτηθεί χρηματοδότησης για την εγκατάσταση δικτύου δωρεάν πρόσβασης WiFi σε πολίτες συμπεριλαμβάνεται και ο δήμος Αθηναίων, με στόχο να διευρύνει το ήδη υπάρχον δωρεάν δίκτυο που διαθέτει. Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Αθηναίων προσφέρει δωρεάν δίκτυο WiFi υψηλών ταχυτήτων στην περιοχή του Σεράφειου και της Τεχνόπολης, περιοχή δηλαδή που ξεπερνά τα 40 στρέμματα, το οποίο και αξιοποιούν πάνω από 1.000 άτομα. Επειδή δε η χρηματοδότηση κρίνεται ανεπαρκής για την κάλυψη των κυριότερων περιοχών της Αθήνας, ο Δήμος θα προχωρήσει στην εγκατάσταση δικτύων σε ακόμα 30 σημεία σε όλη την πόλη για να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες των δημοτών.

 

Πηγή: insider.gr