Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τρία ζευγάρια Κύπριων διδύμων απαντούν στις (αδιάκριτες) ερωτήσεις μας

20 Νοεμβρίου 2018

Τρία ζευγάρια Κύπριων διδύμων απαντούν στις (αδιάκριτες) ερωτήσεις μας

Σε όλους έχει τύχει, έστω μια φορά στη ζωή μας, να δούμε ένα άτομο και λίγο αργότερα να περάσει από μπροστά μας ακόμα ένας, ακριβώς ίδιος, δίνοντάς μας την εντύπωση ότι, είτε έχουμε παραισθήσεις είτε πάθαμε dejavu.
Τα δίδυμα αδέρφια και συγκεκριμένα τα μονοζυγωτικά, αυτά δηλαδή που μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα και τις περισσότερες φορές και τον ίδιο αμνιακό σάκο, είναι ολόιδια.

Ακόμη όμως κι αν τα άτομα αυτά μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, εντούτοις σε κάποια πράγματα διαφέρουν.

Όλοι έχουμε απορίες σχετικά με τα δίδυμα αδέρφια που μοιάζουν πολύ.

Η CITY μίλησε με 3 ζευγάρια Κύπριων διδύμων και τους θέσαμε κάποιες απορίες που έχουμε σε σχέση με την περίπτωσή τους.

Ισχύει πως όταν πάθει κάτι (κακό) ο ένας, το νοιώθει ή το διαισθάνεται και ο άλλος; Έτυχε να ανταλλάξετε θέση σε δύσκολες περιπτώσεις; Είναι όντως δύσκολο ν’ αποχωριστεί ο ένας τον άλλο;

Αυτά και άλλα ρωτήσαμε και οι απαντήσεις που πήραμε αν μη τι άλλο έχουν αρκετό ενδιαφέρον.

 

Ονόματα: Νατάσα και Δήμητρα Χατζηβασίλη

Ηλικία: 28 χρονών

Καταγωγή: Κονιά της Πάφου με καταγωγή από Αμμόχωστο

Πόση διαφορά έχετε;
Γεννήθηκε πρώτη η Νατάσα στις 12 το μεσημέρι με φυσιολογική γέννα και στις 12.10 η Δήμητρα.

Σας μπερδεύουν ακόμη και τα δικά σας άτομα;
Ναι, μας μπερδεύουν ακόμη και τα δικά μας άτομα, γιατί έχουμε την ίδια φωνή. Έτσι μάθαμε να απαντάμε και στα δυο ονόματα.

Έχετε κοινές ασχολίες;
Από μικρές κάναμε πάντα τα ίδια πράγματα. Έχουμε και οι δύο το ίδιο πάθος, τον αθλητισμό. Ασχοληθήκαμε με την χειροσφαίριση από 10 χρονών μέχρι που τελειώσαμε το σχολείο. Παράλληλα από 9 χρονών ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο και με συμμετέχουμε στην Εθνική Γυναικών Κύπρου. Όσο αφορά στα επαγγελματικά, διαφέρουμε πολύ. Η Νατάσα είναι δασκάλα και η Δήμητρα νοσηλεύτρια χειρουργείου.

Δεν μας είναι δύσκολος ο αποχωρισμός.

Πόσο δύσκολο είναι να αποχωριστεί ο ένας τον άλλο;
Δεν μας είναι δύσκολος ο αποχωρισμός, καθώς σπουδάζαμε σε διαφορετικές χώρες και το έχουμε συνηθίσει. Εξάλλου η Δήμητρα ζει και εργάζεται στην επαρχεία Αμμοχώστου και η Νατάσα στην Πάφο. Άρα πάλι ζούμε χωριστά. Συναντιόμαστε όμως σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Έτυχε να αλλάξετε ποτέ θέση λόγω της ομοιότητας σας;
Όχι, δεν έτυχε να αλλάξουμε πότε θέση. Αν και σκεφτήκαμε να το κάνουμε κάποιες φορές, στο τέλος επικράτησε η λογική.

Η Νατάσα είναι δασκάλα και η Δήμητρα νοσηλεύτρια χειρουργείου.

Ισχύει πως νιώθει ο ένας τι θα συμβεί στον άλλο;
Ναι ισχύει. Αν πάθει κάτι κακό η μια, το νιώθει η άλλη αμέσως.

Περιγράψτε μας κάποιο περιστατικό που σας έτυχε;
Εγώ (Νατάσα) σπούδαζα στην Αλεξανδρούπολη και η Δήμητρα στη Λευκωσία. Ένα μεσημέρι έκατσα να φάω και όταν μάζευα τα πιάτα ένιωσα μια ζαλάδα. Δεν έδωσα όμως σημασία. Μέχρι το βράδυ με παίρνει η μητέρα μου τηλέφωνο και μου λέει ότι η Δήμητρα τράκαρε με το αυτοκίνητο της στον αυτοκινητόδρομο κατά το μεσημέρι. Έτσι, σύνδεσα τα γεγονότα και επαληθεύτηκε αυτό που έλεγαν όλοι. Πως ό,τι πάθει ο ένας το νιώθει ο άλλος.

 

 

Ονόματα: Φάνος και Αντρέας Μωυσέως

Ηλικία: 28

Καταγωγή: Λεμεσός

Πόση διαφορά έχετε;
Ο Φάνος γεννήθηκε 15 λεπτά πιο νωρίς από τον Αντρέα.

Σας μπερδεύουν ακόμη και τα δικά σας άτομα;
Πολύ λίγα άτομα από το κοντινό οικείο περιβάλλον είναι αυτά που ακόμη μας μπερδεύουν. Όχι γιατί είμαστε τόσο ίδιοι αλλά επειδή ίσως να μην έκαναν ποτέ ιδιαίτερη προσπάθεια να δουν τις διαφορές μας. Με λίγη παρατηρητικότητα μπορείς εύκολα να μας ξεχωρίσεις εκτός και αν δεν διαθέτεις αρκετή. Δύσκολο να μας ξεχωρίσεις ήταν όταν ήμασταν παιδιά που υπάρχουν φωτογραφίες που δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Έχετε κοινές ασχολίες;
Από μικρά παιδιά ήταν εμφανές ότι έχουμε πολύ διαφορετικές κλίσεις. Ο ένας (Αντρέας) από νωρίς έδειξε την καλλιτεχνική του ικανότητα στη ζωγραφική, ενώ ο άλλος (Φάνος) ενδιαφερόταν περισσότερο σε παιχνίδια είτε αυτά ήταν ηλεκτρονικά είτε όχι. Έτσι, ο Αντρέας μεγαλώνοντας καλλιέργησε αυτό που πολύ αγαπούσε την ζωγραφική και φοίτησε στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών στα Ιωάννινα. Η αγάπη του Φάνου στα παιχνίδια εξελίχθηκε σε λατρεία για την τεχνολογία. Φοίτησε στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πόσο δύσκολο είναι να αποχωριστεί ο ένας τον άλλο;
Από παιδιά μέχρι και την ενηλικίωση μας ήμασταν συνεχώς μαζί. Στα ίδια σχολεία, στις ίδιες τάξεις με τους ίδιους φίλους, μαζί ακόμα και στο στρατό. Τα διαφορετικά όμως ενδιαφέροντα μας, όπως αναφέραμε και πιο πριν, μας ήθελαν φοιτητές σε δύο διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Η οικογένεια και όλοι οι κοινοί γνωστοί και φίλοι πίστευαν πως αυτή η απόσταση θα μας δυσκόλευε αρκετά. Κάθε ‘άλλο, και οι δύο δεν αντιμετωπίσαμε καμία δυσκολία σε αυτό και ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία ο καθένας να αποκτήσει τις δικές του εμπειρίες.

Με λίγη παρατηρητικότητα μπορείς εύκολα να μας ξεχωρίσεις.

Έτυχε να αλλάξετε ποτέ θέση λόγω της ομοιότητας σας;
Δεν θυμόμαστε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ίσως απλά για πλάκα να έγινε αλλά δεν θυμόμαστε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. Πάντως πολλοί είναι αυτοί που έχουν αυτή την περιέργεια αλλά και τον ενθουσιασμό στην ιδέα αλλαγής θέσης.

Ισχύει πως νιώθει ο ένας τι θα συμβεί στον άλλο;
Ούτε αυτό μας έχει συμβεί ποτέ ή αν μας συνέβη δεν το γνωρίζουμε. Δεν αμφιβάλλουμε πως ισχύει μια τέτοια τηλεπάθεια μεταξύ διδύμων. Άλλωστε το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί όταν νοιάζεσαι πολύ για έναν φίλο, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για συγγενικό πρόσωπο και για το άλλο σου μισό.

 

 

Ονόματα: Στάθης και Μάριος Ζίττης

Ηλικία: 24 ετών

Καταγωγή: Λευκωσία

Πόση διαφορά έχετε;
Γεννηθήκαμε με 5 λεπτά διαφορά.

Σας μπερδεύουν ακόμη και τα δικά σας άτομα;
Όχι. Όσοι μας γνωρίζουν σχετικά καλά, μας ξεχωρίζουν.

Έχετε κοινές ασχολίες;
Ναι, σχεδόν όλες οι ασχολίες μας είναι κοινές.

Μόνο μια φορά εκμεταλλευτήκαμε την ομοιότητα μας.

Πόσο δύσκολο είναι να αποχωριστεί ο ένας τον άλλο;
Δεν είναι δύσκολο σε αυτή την ηλικία. Υπήρξαν και περίοδοι που ζούσαμε χωριστά. Όταν ήμασταν πιο μικροί όμως, ήταν πιο δύσκολο να αποχωριστούμε ο ένας τον άλλο.

Έτυχε να αλλάξετε ποτέ θέση λόγω της ομοιότητας σας;
Μόνο μια φορά εκμεταλλευτήκαμε την ομοιότητα μας και ανταλλάξαμε θέσεις.

Ισχύει πως νιώθει ο ένας τι θα συμβεί στον άλλο;
Θεωρούμε πως δεν ισχύει το γεγονός πως νιώθει ο ένας τι θα συμβεί στον άλλο, αν και οι περισσότεροι έτσι νομίζουν και μας ρωτούν συχνά.

 

 

Πηγή: city.sigmalive.com