Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ταχύτερη η σύνδεση μέσω κινητού δικτύου σε σχέση με το WiFi στην Ελλάδα

3 Δεκεμβρίου 2018

Ταχύτερη η σύνδεση μέσω κινητού δικτύου σε σχέση με το WiFi στην Ελλάδα

Στη λίστα των χωρών, όπου οι χρήστες smartphone απολαμβάνουν μεγαλύτερες ταχύτερες σύνδεσης μέσω του κινητού του δικτύου σε σχέση με το Wi-Fi, συγκεταλέγεται πλέον η Ελλάδα, σύμφωνε με πρόσφατη μελέτη της OpenSignal.

Όπως αποδεικνύεται το Wi-Fi χάνει σταδιακά το στέμμα του όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, αφού σύμφωνα με την μελέτη σε 33 χώρες του κόσμου το κινητό δίκτυο εξασφαλίζει στους χρήστες ταχύτερη σύνδεση στο Διαδίκτυο σε σχέση με το Wi-Fi.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη απόκλιση υπέρ της κινητής τηλεφωνίας είναι η Αυστραλία, όπου οι μέσες ταχύτητες είναι 13 Mbps γρηγορότερες από το WiFi. Στις περισσότερες χώρες, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι αρκετά παρόμοια και συνηγορούν υπέρ της επικράτησης των κινητών δικτύων σε θέματα ταχύτητας. Πέρα από την Αυστραλία, οι ταχύτητες λήψης μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας καταγράφονται ανώτερες αυτών του Wi-Fi και στη Γαλλίας, το Κατάρ, την Τουρκίας, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική. Σε αυτήν την κατηγορία των χωρών ανήκει και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης οι χρήστες στη Γαλλία έχουν πλεονέκτημα 2,5 Mb ανά δευτερόλεπτο, ενώ το Κατάρ και η Τουρκία έχουν 11,8 Mb/s και 7,3 Mb/s αντίστοιχα.

Κι όλα αυτά όταν πριν από μία μόνο δεκαετία τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας αποτελούσαν μια «ακριβή στάση» μεταξύ των Wi-Fi hotspots. «Πριν από μια δεκαετία, τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ήταν απλά μια “ακριβή στάση” μεταξύ των WiFi hotspots για τους χρήστες, οι οποίοι επιθυμούσαν να είναι διαρκώς συνδεδεμένοι», αναφέρει η εταιρεία.

Στον αντίποδα στις ψηφιακά ώριμες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το WiFi εξακολουθεί να παρέχει στους χρήστες ταχύτερη σύνδεση και συγκεκριμένα κατά 25 Mbps. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν την μοναδική περίπτωση. Και στις ψηφιακά «ώριμες» αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης η εμπειρία της ταχύτητας είναι σαφώς καλύτερη στις συνδέσεις μέσω Wi-Fi εν συγκρίσει με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με του αναλυτές της OpenSignal οι νεότερες τεχνολογίες κινητών επικοινωνιών, όπως το 4G, αύξησαν την υπεροχή των δικτύων. Σύμφωνα με την ανάλυση, το 63% των χωρών που μελετήθηκαν (δηλαδή 50 χώρες) τα δίκτυα 4G προσφέρουν μια πιο γρήγορη εμπειρία λήψης σε σχέση με το Wi-Fi.

Να υπενθυμίσουμε ότι με την χρήση δικτύων 3G, μόνο επτά χώρες γνώριζαν ταχύτερη εμπειρία και ακόμη και αυτή ήταν μέτρια σε σχέση με το WiFi. Κι όλα αυτά την στιγμή που το 5G παραμένει αναξιοποίητο. Η έλευσή του, που λέγεται ότι θα ξεκινήσει από την Ιαπωνία αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το πλεονέκτημα ταχύτητας των δικτύων κινητής τηλεφωνίας ανοίγοντας την ψαλίδα ακόμα περισσότερο.

 

Πηγή:  businessnews.gr