Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Φωτογραφίες: Έτσι είναι να ζει κανείς στη βορειότερη πόλη του κόσμου

16 Δεκεμβρίου 2018

Φωτογραφίες: Έτσι είναι να ζει κανείς στη βορειότερη πόλη του κόσμου

Η ζωή στο Longyearbyen είναι πολύ πιο διαφορετική απ’ό,τι έχετε φανταστεί.

Το Longyearbyen των 2.100 κατοίκων είναι η βορειότερη πόλη του κόσμου, η οποία βρίσκεται στο Svalbard- το νορβηγικό αρχιπέλαγος μεταξύ της κεντρικής Νορβηγίας και τον Βόρειο Πόλο. Μπορεί οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε ένα σχολείο, μια εκκλησία, εστιατόρια και ένα κινηματογράφο, αλλά η ζωή εκεί είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο. Ανακαλύψτε γιατί στο γκάλερι που ακολουθεί.

 

 

1. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ


Η πόλη βρίσκεται στο νορβηγικό αρχιπέλαγο Svalbard, το οποίο είναι τρεις ώρες μακριά από το Όσλο με αεροπλάνο και περίπου 1.046 χλμ. από τον Βόρειο Πόλο. Υπάρχουν μερικοί μικροσκοπικοί καταυλισμοί πιο βόρεια, αλλά το Longyearbyen είναι το πρώτο με ένα αξιόλογο μέγεθος. Η πόλη έχει 2.100 κατοίκους.

Φωτογραφία: Google Earth

 

 

2. ΜΙΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΙ

Μετά την ανακάλυψή του από τον Ολλανδό ερευνητή Willem Barents το 1596, το Svalbard έγινε η βάση από την οποία γινόταν το κυνήγι ζώων και η αλιεία των ψαριών που ζούσαν στο αρχιπέλαγος. Αγγλικές, δανέζικες, ολλανδικές και γαλλικές εταιρείες ανταγωνίζονταν για τις περιοχές κυνηγιού, που ήταν πλούσιες σε θαλάσσιους ίππους και φάλαινες. Εκτιμάται ότι μόνο οι ολλανδικές εταιρείες σκότωσαν 60.000 φάλαινες.

Φωτογραφία: Norwegian Polar Institute

 

3. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΣΠΟΡΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Στο Longyearbyen βρίσκεται, επίσης, ένα «θησαυροφυλάκιο» σπόρων, όπου υπάρχουν κάθε γνωστή ποικιλία σπόρων στον πλανήτη. Βρίσκεται 122 μέτρα μέσα σε ένα βουνό, κοντά στο Longyearbyen και εκεί βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο διαφορετικοί σπόροι.

Φωτογραφίες: AP Photo/ John McConnico

 

4. Η ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ

Υπάρχουν πάνω από 3.000 πολικές αρκούδες που ζουν στο αρχιπέλαγος. Περισσότερες, μάλιστα, σε σχέση με τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή. Αποτελούν, μάλιστα, έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο για τον πληθυσμό του Longyearbyen. Αν και οι αρκούδες ζουν κατά κύριο λόγο στο βόρειο μέρος της ευρύτερης περιοχής, μπορεί κάποιες φορές να κατέβουν στην πόλη σε αναζήτηση τροφής.

Φωτογραφία: REUTERS/ Bob Strong

 

5. Η ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ

Αν και οι συναντήσεις με τις πολικές αρκούδες είναι ακόμα σπάνιες, οι αρχές συμβουλεύουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες να κρατούν ένα όπλο μαζί τους, ενώ ταξιδεύουν έξω από τα σύνορα της πόλης. Η Κυβέρνηση του Svalbard ουσιαστικά έχει μια εξασέλιδη αναφορά που παρουσιάζονται τα καλύτερα όπλα για να απομακρύνει κανείς τις πολικές αρκούδες.

Φωτογραφία: Gustav Busch Arntsen/ Governor of Svalbard/ NTB Scanpix/ via REUTERS

 

6. ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

 

Οι κάτοικοι θα πρέπει να προσέχουν επίσης και για τις φυσικές καταστροφές. Το 2015 χιονοστιβάδες κατέστρεψαν πολλά κτίρια και σκότωσαν έναν άνθρωπο.

Φωτογραφία: REUTERS/ Tore Meek/ NTB Scanpix

 

7. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΑΦΩΝ

Αν και υπάρχει ένα μικρό νεκροταφείο (το βορειότερο του κόσμου), οι ταφές απαγορεύτηκαν τη δεκαετία του 1950 αφού οι νεκροί άρχισαν να πετάγονται έξω από το έδαφος λόγω του λιωσίματος του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους. Το νησί έχει ακόμα έλλειψη εγκαταστάσεων περίθαλψης για τους σοβαρά άρρωστους ή για τις εγκύους.

 

8. ΜΙΑ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ»

Το Longyearbyen αυτοαποκαλείται ως μια «μικροσκοπική μητρόπολη», καθώς οι 2.100 κάτοικοί της προέρχονται από περίπου 50 διαφορετικές χώρες. Από το 2014, περίπου 120 Ταϊλανδέζοι ζουν στην πόλη, κάνοντάς τους τον δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πληθυσμό μετά τους Νορβηγούς στην Longyearbyen.

Φωτογραφία: REUTERS/ Gwladys Fouche

 

9. ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Υπάρχουν ακόμα και διάφορες δραστηριότητες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Συγκεκριμένα, υπάρχει γκαλερί τέχνης, κινηματογράφος και μουσείο. Μπορεί κανείς να παίξει μπάλα στο παγωμένο πάρκο, να ανέβει στα απόκρημνα βουνά ή να απολαύσει τη λιακάδα στην παραλία της πόλης.

Φωτογραφία: Marius Vagenes Villanger/ Kystvakten/ Sjoforsvaret/ NTB Scanpix via REUTERS

 

10. Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ

Κάθε χρόνο, το Longyearbyen γιορτάζει το τέλος της σκοτεινής περιόδου με το «Sun Festival Week». Η πόλη συγκεντρώνεται μπροστά από το παλιό νοσοκομείο και γιορτάζει την επιστροφή του ήλιου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η σκοτεινή περίοδος- όταν ο ήλιος δεν φωτίζει να τέσσερις μήνες- δεν έχει τα θετικά του. Το Longyearbyen είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας.

Φωτογραφία: visitnorway.com

 

 

Πηγή: fortunegreece.com