Γλυκά & Εδέσματα

Νουντλς με γαρίδες, τσίλι και φύτρα φασολιών

7 Ιανουαρίου 2019
Επιμέλεια ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ Φωτογραφίες EARL CARTER 2006

Επιμέλεια ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ
Φωτογραφίες EARL CARTER 2006

Η κινεζική μαγειρική δε θα πρέπει να μας τρομάζει. Με απλά υλικά φτιάχνουμε παραδοσιακά πιάτα όπως τα νουντλς με τις γαρίδες. Με την Καθημερινή αυτής της Κυριακής.

Υλικά
  • 600 γρ. γαρίδες (ζυγισμένες ακαθάριστες), φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας κρασί shao hsing (κινέζικο κρασί που βρίσκουμε σε καταστήματα με τρόφιμα Άπω Ανατολής – μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λευκό, ξηρό σέρι ή λευκό ημίγλυκο κρασί)
  • 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1-2 κουτ. γλυκού αλάτι (ή όσο μας αρέσει)
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 60 γρ. φύτρες φασολιών, (από βαζάκι ή κονσέρβα) καλά στραγγισμένες (βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα)
  • 2 μέτριες πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα και τις αντοχές μας στα καυτερά)
Μερίδες 4
Προετοιμασία 30′ Μαγείρεμα περίπου 10′

Διαδικασία Ετοιμάζουμε τα νουντλς, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε.

 

Σε ένα γουόκ ή σε μια φαρδιά, αντικολλητική κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. Ρίχνουμε στο ίδιο λάδι, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά,ή μέχρι να μαλακώσουν όσο μάς αρέσουν.

 

Προσθέτουμε τα νούντλς, τη σάλτσα σόγιας, το κρασί, τη ζάχαρη, το ξίδι, τις φύτρες φασολιών και τις γαρίδες και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες και να σκορπιστούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά. Αδειάζουμε σε μπολ, σκορπίζουμε την υπόλοιπη πιπεριά τσίλι και σερβίρουμε.

Πηγή:  gastronomos.gr