Γαστρονομία

Χταποδοκεφτέδες

12 Ιανουαρίου 2019

Χταποδοκεφτέδες

recipe_main________________Συστατικά
  • Mισό μικρό χταπόδι ή 2-3 κουκούλες χταποδιού (500 γρ.)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. πιπέρι κόκκους
  • 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
  • διάφορα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο, βασιλικό)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο φρέσκο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • ξύσμα από 3 λάιμ
  • χυμό από 1 λάιμ
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • φρυγανιά τριμμένη (50 γρ. περίπου)
  • 1 αυγό (ελαφρά χτυπημένο)
  • 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • πιπέρι
  • αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 3 κ.σ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • χυμό από ½ λεμόνι
1 ώρα και 15 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης

Shares 5606bf075942176c08f602bcfddfb1eae4f9ffc25749ab7454da85f803864740

16-17
Μερίδα/ες

Difficulty ff7c9d703c99daf2ec2af59a591ebe31b6bd74796afe6167236e1316b56ed4a6

1
Βαθμός Δυσκολίας
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Αρχικά, αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια του χταποδιού.
  • Ρίχνουμε το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με κόκκους πιπέρι, φύλλα δάφνης και ξύδι.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία μεμβράνη και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα το πόσο τραγανό θέλουμε το χταπόδι μας.
  • Μόλις βράσουμε, αφαιρούμε τους κόκκους πιπεριού που μπορεί να έχουν κολλήσει πάνω στο χταπόδι και το χοντροκόβουμε.
  • Ρίχνουμε το χταπόδι σ’ένα μπολ και προσθέτουμε τα αρωματικά μας (δυόσμο, άνηθο, βασιλικό). Ψιλοκόβουμε και το φρέσκο κρεμμύδι και προσθέτουμε ξύσμα από 3 λάιμ και χυμό από 1. Ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τη φρυγανιά, το αυγό και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
  • Ρίχνουμε πιπέρι, αλάτι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Στη συνέχεια, βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά.
  • Ρίχνουμε αλεύρι σ’ένα ταψί και φτιάχνουμε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια με το μείγμα χταποδιού. Τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί, πάνω στο αλεύρι.
  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σ’ένα τηγάνι για να σοτάρουμε τα κεφτεδάκια.
  • Αφού τα σοτάρουμε, τα βάζουμε σ’ένα ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Για τη σάλτσα

  • Ρίχνουμε 2 κ.σ. ταχίνι σ’ενα μπολάκι. Προσθέτουμε 3 κ.σ. νερό και αραιώνουμε καλά.
  • Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και χυμό από ½ λεμόνι
  • Σερβίρουμε.
Tip
Mπορείτε να τους κρατήσετε στην κατάψυξη παναρισμένους μόνο για 1 μήνα.