Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Συναγερμός από το ΚΕΕΛΠΝΟ – 4 θάνατοι από την γρίπη που βρίσκεται σε έξαρση. Ανησυχία για τον ιο Η1Ν1. Τουλάχιστον 40 ασθενείς καθημερινά σε αναμονή για ένα κρεβάτι στην Εντατική

19 Ιανουαρίου 2019

Τέσσερις θάνατοι σημειώθηκαν από την αρχή της χρονιάς, εξαιτίας της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που βρίσκεται σε έξαρση.

Οι 3 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και ένας σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το τέλος του 2018 έως και σήµερα καταγράφηκαν 36 σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης, εκ των οποίων τα 35 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Αξιοσηµείωτο είναι πως από αυτούς µόνο το 9% ήταν εµβολιασµένοι.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες. Την τελευταία εβδοµάδα στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τµήµα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 138 κλινικά δείγµατα τα οποία προήλθαν όλα από νοσοκοµεία. Τα 39 (28,3%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριµένα τον ιό γρίπης τύπου Α µε κυρίαρχο υπότυπο τον Η1Ν1.

Καθηµερινά λόγω και της έξαρσης της γρίπης σε αναµονή για κρεβάτι σε Εντατική είναι από 40 έως 45 ασθενείς. Οι 150 κλίνες σε διάφορες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζουν να είναι κλειστές λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

 

Πηγή: mixanitouxronou.gr