Θαύματα και θαυμαστά γεγονότα

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου: Νικήτρια η Κύπρια Τώνια Μισιαλή

29 Ιανουαρίου 2019

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Βερολίνου: Νικήτρια η Κύπρια Τώνια Μισιαλή

Η Κύπρια σκηνοθέτρια Τώνια Μισιαλή, με την ταινία Παύση (Pause), ήταν η νικήτρια του διαγωνιστικού τμήματος «Νεοεμφανιζόμενων Ελλήνων» του 4ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Hellas Filmbox Berlin, το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στον ιστορικό κινηματογράφο «Babylon» του Βερολίνου.

Ειδική μνεία απέσπασε η Ελίνα Ψύκου για την ταινία της «Ο γιος της Σοφίας».

Η Παύση, συμπαραγωγή Κύπρου και Ελλάδας, μια ταινία αφιερωμένη στη σύνθετη γυναικεία φύση, είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της δημιουργού από την Αμμόχωστο και έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αποσπώντας βραβεία και θετικές κριτικές. Στον κεντρικό ρόλο εμφανίζεται η Στέλλα Φυρογένη.

Στο Φεστιβάλ, κατά την πενθήμερη διάρκεια του οποίου προβλήθηκαν περισσότερες από 25 ελληνικές ταινίες, οργανώθηκαν συζητήσεις με δημιουργούς και παράγοντες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ειδικές προβολές και μουσικές εκδηλώσεις.

Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής του βραβείου και την προβολή της ταινίας 1968 του Τάσου Μπουλμέτη, η οποία έχει ως κεντρικό θέμα τον ιστορικό τελικό του Κυπέλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ μεταξύ ΑΕΚ και Σλάβια Πράγας, στον οποίο αναδείχθηκε νικήτρια η ελληνική ομάδα.

Η αυλαία του Φεστιβάλ έπεσε με τις κινηματογραφικές μουσικές του Θανάση Καραμίντζιου με το συγκρότημα Errante.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ