Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κυπριακή ΑΟΖ – Μεγάλο κοίτασμα στη γεώτρηση Γλαύκος της Εxxon Mobil

10 Φεβρουαρίου 2019

Μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου «κτύπησε» στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ η Exxon Mobil. Οπως ανέφεραν αμερικανικές πηγές πρόκειται για εκμεταλλεύσιμη ποσότητα πετρελαίου που εντοπίστηκε στο κοίτασμα «Γλαύκος».

Αυτό σημαίνει πως έχει εντοπιστεί «MEGA» κοίτασμα που αλλάζει όλα τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς ήδη έχει εντοπιστεί μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου στο ίδιο οικόπεδο.

Εγκυρες αμερικανικές πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η ποσότητα πετρελαίου στο στόχο «Γλαύκος», είναι εκμεταλλεύσιμη και μπορεί μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τα ευρήματα στο στόχο «Δελφύνη».

Αρμοδίως από τεχνοκρατικές πηγές ειπώθηκε πως τα κοιτάσματα στο στόχο «Γλαύκο» είναι ασβεστολιθικής φύσεως.

Αυτό σημαίνει πως αφού βρέθηκε πετρέλαιο, το τρυπάνι της Exxon Μobil έφτασε περίπου στα 6 χλμ βάθος.

Κι αυτό γιατί το φυσικό αέριο βρίσκεται μεταξύ των 4 και 5χλμ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οπότε εκεί αναμενόταν να εντοπιστεί η λεγόμενη «δεξαμενή» που θα δώσει και το ύψος των κυβικών ποδιών φυσικού αερίου (πόσο έχει ο στόχος δηλαδή).

Πηγές της Exxonmobil μιλώντας για το στόχο «Γλαύκο» και με την αρχή των εργασιών εκεί, είχαν τονίσει πάντως πως πρόκειται για εντελώς διαφορετικής γεωλογικής μορφής στόχο σε σύγκριση με το «Δελφύνη». Αν και δεν θέλησαν να απαντήσουν για τα ευρήματα στον τελευταίο στόχο, αρκέστηκαν να παρατηρήσουν πως εξετάζουν και δρουν διαφορετικά από στόχο σε στόχο.

Πάντως, πέραν του αν βρέθηκαν τελικά κοιτάσματα φυσικού αερίου ή όχι στο «Δελφύνη» δεδομένο θεωρείται από τεχνοκρατικές πηγές ότι για να προχωρήσει σε κατασκευή LNG η εταιρεία, το σύνολο των κοιτασμάτων πρέπει να ξεπερνά τα 15 TCF.

 

Πηγή: iellada.gr