Γλυκά & ΕδέσματαΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πατάτες σπιράλ με λουκάνικο, μπέικον και τυριά

17 Ιουνίου 2019
akis-petretzikis-spiral-potatoes-site

Συστατικά
  • 4 μεσαίες πατάτες
  • ηλιέλαιο για τηγάνισμα
  • 1 λουκάνικο Φρανκφούρτης, κομμένο σε ροδέλες πάχους 0,5-1 εκ.
  • 3 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 100 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ.  ντομάτα χωρίς φλούδι, σπόρια και υγρά, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Clock dfcc0e208d138d9bd767c6f1f85dfe28624afa0652c24ad00a1a457ca3ec6e0d

30 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης

Shares 5606bf075942176c08f602bcfddfb1eae4f9ffc25749ab7454da85f803864740

2-4
Μερίδα/ες

Difficulty ff7c9d703c99daf2ec2af59a591ebe31b6bd74796afe6167236e1316b56ed4a6

1
Βαθμός Δυσκολίας
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Πλένουμε και στεγνώνουμε τις πατάτες μας πολύ καλά.
  • Τις καρφώνουμε στο κέντρο τους, κατά μήκος, με ξύλινα καλαμάκια.
  • Με ένα πολύ κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε σπειροειδώς τις πατάτες.
  • Οι σπείρα πρέπει να είναι συνεχόμενη και το μαχαίρι να φτάνει μέχρι το καλαμάκι.
  • Το πάχος της κάθε σπείρας πρέπει να είναι όσο λεπτό γίνεται (2-3 χιλιοστά το καλύτερο ώστε να γίνουν και πιο τραγανές οι πατάτες μας).
  • Με προσοχή «ανοίγουμε»  τις πατάτες γύρω στο καλαμάκι ώστε να μοιάζουν με ένα ανοιχτό ελατήριο.
  • Ανοίγουμε σιγά σιγά το σπιράλ προς τις άκριες από το καλαμάκι μέχρι να καλύψει η πατάτα όλο το μήκος του.
  • Βάζουμε ηλιέλαιο μέχρι τη μέση μιας βαθιάς και πλατιάς κατσαρόλας και την βάζουμε σε δυνατή φωτιά  μέχρι να κάψει το λάδι και να φτάσει τους 180° C βαθμούς.
  • Βάζουμε μέσα τα ξυλάκια μας φροντίζοντας να μην ακουμπάει το ένα σπιράλ το άλλο.
  • Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν οι πατάτες όμορφο χρυσαφί χρώμα και να είναι σούπερ τραγανές.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στον αέρα.
  • Αφαιρούμε τις πατάτες από το τηγάνι με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και τις αφήνουμε ένα λεπτό να στραγγίξουν από το επιπλέον λάδι πάνω σε μία σχάρα που από κάτω της έχουμε τοποθετήσει ένα ταψάκι.
  • Φροντίζουμε να τις τοποθετήσουμε με λίγη κλίση πάνω στην σχάρα, ώστε να ψηθούν οι πατάτες ομοιόμορφα.
  • Πασπαλίζουμε με την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ψήνουμε  στον φούρνο για 15 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από το φούρνο και στην συνέχεια, αφαιρούμε με προσοχή τα ξυλάκια.
  • Βάζουμε τις πατάτες (τα σπιράλ) σε ένα πυρίμαχο σκεύος 20 * 25 εκ.
  • Προσθέτουμε από πάνω τους το γκούντα, το μπέικον, το λουκάνικο και το θυμάρι.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε από το φούρνο.
  • Πασπαλίζουμε με την ντομάτα, το φρέσκο κρεμμύδι, τον μαϊντανό και σερβίρουμε.