Επιστήμες, Τέχνες & ΠολιτισμόςΠολυμέσα - Multimedia

Έλληνας παίζει ροκ μουσική με την ποντιακή του λύρα και τρελαίνει τον κόσμο

18 Ιουνίου 2019

Έλληνας παίζει ροκ μουσική με την ποντιακή του λύρα και τρελαίνει τον κόσμο

Τα τελευταία τρία χρόνια ο λυράρης Λάζος Ιωαννίδης ζει και εργάζεται στο Τορόντο του Καναδά χτίζοντας την καριέρα του πάνω στο αγαπημένο του μουσικό όργανο, την ποντιακή λύρα. Έχει καταφέρει να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό εισάγοντας τη λύρα σε πιο σύγχρονα κομμάτια, δημιουργώντας εκρηκτικές συνθέσεις. Ο λυράρης έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Νίκο Αγγελίδη.

Ο Λάζος Ιωαννίδης συνεργάζεται και με την Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» διδάσκοντας ποντιακή λύρα στα νέα παιδιά.

Για το πώς το αγαπημένο παραδοσιακό όργανο των Ποντίων κατάφερε να «εισχωρήσει» μέσα σε διάφορες μουσικές του κόσμου ο λυράρης ανέφερε: «Ο ήχος της ποντιακής λύρας που έχει αυτήν τη μοναδικότητα, και ταυτόχρονα βγάζει συναίσθημα και δύναμη, αναρωτήθηκα πώς θα ήταν να παρουσιάσει μουσικές πέρα από την παράδοση, και αυτή η ιδέα μού άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή. Βρίσκομαι στο Τορόντο τα τελευταία τρία χρόνια και κάνω καριέρα που δεν πίστευα ποτέ ότι θα γίνει».

Παράλληλα ο Λ. Ιωαννίδης μοιράζεται με τους τηλεθεατές την εμπειρία του να διδάσκει ποντιακή λύρα σε παιδιά της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο: «Είναι κάτι μαγικό που με κάνει και νιώθω πολύ περήφανος. Είναι κάποια παιδιά που δεν έχουν πάει ποτέ στην Ελλάδα και άλλα που δεν μιλούν καλά ελληνικά, αλλά η θέλησή τους να διατηρήσουν τις ρίζες τους εδώ με κάνει να νιώθω ότι παράγω έργο», κατέληξε ο καλλιτέχνης.

 

Πηγή: iellada.gr