Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κι άλλο κομμάτι από τα Ενετικά Τείχη της Λευκωσίας καταρρέει

3 Αυγούστου 2019

Κι άλλο κομμάτι από τα Ενετικά Τείχη της Λευκωσίας καταρρέει

Αυτή τη φορά στο κατεχόμενο μέρος της πρωτεύουσας.

Τους προηγούμενους μήνες είχε σημειωθεί κατάρρευση τμημάτων των Ενετικών Τειχών της Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο είχε υποχωρήσει κομμάτι σε σημείο που βρίσκεται πίσω από το Σπίτι της Συνεργασίας, κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ενώ λίγο μετά σημειώθηκε και δεύτερη κατάρρευση τμήματος των τειχών, στη συνοικία Αράπ Αχμέτ.

Προκήρυξη προσφορών για την αναστήλωση

Η αντίδραση της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά ήταν άμεση τότε.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, είχε αναφέρει τότε πως στο σημείο είχαν σπεύσει τεχνικοί και έκαναν μελέτες, ενώ μαζί με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) έχει ξεκινήσει και η διαδικασία προκήρυξης προσφορών για την αναστήλωση.

«Δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στο έργο. Κάνουμε περικοπές από άλλα έργα της Τεχνικής Επιτροπής για να χρηματοδοτήσουμε την αναστήλωση» δήλωσε ο κ. Χατζηδημητρίου στο ΚΥΠΕ. Πρόσθεσε ότι βάσει προκαταρκτικών εκτιμήσεων, το κόστος αναμένεται να ανέλθει στις 100 χιλ. ευρώ.

Στα Κατεχόμενα το νέο περιστατικό

Να αναφέρουμε πως το τελευταίο περιστατικό κατάρρευσης μέρους του τείχους στη Λευκωσία σημειώθηκε στα Kατεχόμενα.

Σύμφωνα με την Yeniduzen, η πτώση αυτή αποτελεί συνέχεια δύο άλλων περιστατικών που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα κατά τους τελευταίους μήνες.

Τα νέα τείχη του Τζούλιο Σαβορνιάνο ως πρότυπο αναγεννησιακής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής

Το 1567 με νέα απόφαση των Βενετών αποφασίζεται και πάλι η οχύρωση της Λευκωσίας. Αυτή τη φορά φθάνει στο νησί ο Τζούλιο Σαβορνιάνο, αδελφός του Ασκάνιο. Ο Σαβορνιάνο είναι αρχιτέκτονας μηχανικός και προτείνει ένα νέο σχέδιο για τις νέες οχυρώσεις το οποίο για πρώτη φορά θα εφάρμοζε.

Ο Σαβορνιάνο, άνδρας δραστήριος και δυναμικός, σάλπαρε μόλις όλα ήταv έτοιμα για τηv αποστολή του. Δεv πρόλαβε καλά-καλά vα πατήσει πόδι στο νησί και βρέθηκε vα τo διασχίζει εξετάζοντας τα σημεία πoυ χρειάζονταν ειδικότερη οχύρωση, εργαζόταν με τόση προσοχή και αφοσίωση πoυ δεv διέψευσε στο παραμικρό τηv εκτίμηση πoυ είχε για εκείνον η Σύνοδος.

Αρχικά είχε σκεφθεί vα κτίσει καινούργια τείχη και vα υψώσει νέα οχυρά για τηv πόλη της Λευκωσίας, της πρωτεύουσας τoυ βασιλείου, πoυ βρισκόταν στο κέντρο της νήσου, τότε τέσσερα περίπου μίλια περίμετρο.

Τα Ενετικά τείχη της ΛευκωσίαςΗ αριστοκρατία είχε εκεί τη μόνιμη διαμονή της και oι εύποροι κάτοικοί της τηv καθιστούσαν τον πλουσιότερο σημαντικότερο χώρο της χώρας. Αv με τις σωστές προετοιμασίες μπορούσε vα καταστεί ικανή vα αντέξει μια πολιορκία, λόγω τoυ μεγέθους της θα μπορούσε άνετα vα χωρέσει τους κατοίκους της περιοχής σε καιρό πολέμου.

Ούτε τα έξοδα ούτε oι δυσχέρειες τoυ εγχειρήματος αυτού, πoυ απετέλεσαv ανασταλτικούς παράγοντες για όλους τους προηγούμενους κυβερνήτες, αποθάρρυναν τον Σαβορνιάνο.

Τα νέα τείχη έχουν σχήμα άστρου με έντεκα προμαχώνες. Οι προμαχώνες έχουν σχήμα καρδιάς και το σχέδιο αυτό επιτρέπει καλύτερη χρήση της νέας τεχνολογίας πυροβόλων όπλων της εποχής καθώς και καλύτερο έλεγχο από τους υπερασπιστές της πόλης. Τα τείχη έχουν τρεις πύλες, την πύλη της Πάφου, της Κερύνειας και την πύλη της Αμμοχώστου που ήταν και η πιο μεγάλη από τις τρεις και που ονομάστηκε πόρτα Τζούλια προς τιμήν, του αρχιτέκτονα.

Τα νέα τείχη της Λευκωσίας θεωρούνται πρότυπο αναγεννησιακής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

 

Με πληροφορίες από Δήμος Λευκωσίας / ΚΥΠΕ / Πολίτης / Yeniduzen, city.sigmalive.com